Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fri konkurrens ökar det lokala radioutbudet

Leif Eriksson, ansvarig utgivare för den statliga radion P4 Gävleborg, skriver i ett debattinlägg (24/3) om public serviceuppdraget och den pågående debatten om den statliga radions framtid.

Eriksson skriver om den osunda konkurrens som finns från public service, dels mot de affärsmässigt drivna tidningarna i länet men även gentemot den fria privata radion, det vill säga Mix Megapol och Radio Rix med flera. Det är inte allmänt känt att den fria radion betalar en årlig koncessionsavgift till staten för rätten att få sända medan den statliga radion tvärtom erhåller bidrag. Utvecklingen på medieområdet har nu sprungit ifrån sådana koncessionsavgifter. Att vi har en fri och oberoende radio och tv beror på att den borgerliga regeringen gav dessa möjligheter i början av 90-talet. Nu är det dags att reformera systemet.

I dag har vi tillgång till internet i datorer och i andra mediebärare såsom mobiltelefoner och surfplattor. Vi mediekonsumenter har därmed ett stort utbud att välja på och behöver inte längre invänta de statliga nyhetsförmedlingarna. Vi delar Leif Erikssons bedömning om att de medier som vill ha många tittare, lyssnare eller läsare numera måste vara väldigt lokala eftersom man varje sekund kan ta del av det nationella och internationella nyhetsflödet helt gratis. Vad innebär nyheten för mig som bor i Bollnäs eller Söderhamn? Det är frågor som de lokala medierna kan besvara men som inte får ett utrymme i den nationella mediebevakningen.

Leif Eriksson efterlyser en debatt om den osunda konkurrensen från den statliga radion. Dagens rika medieutbud gör att koncessionsavgifterna tillhör en förgången tid. Detsamma gäller reklamskatt på annonser i dagstidningarna. Riksdag och regering bör eftersträva konkurrens på lika villkor mellan alla medier. Är det optimalt att staten driver fyra radiostationer i Gävleborg? Bör vi inte i stället uppmuntra fri konkurrens och tillåta de fria radiokanalerna att arbeta med frekvenser som täcker hela länet? Den nya digitala tekniken ger helt nya möjligheter. Den omdebatterade tv- och radioavgiften hör också till det förgångna. Radiotjänsts årliga kostnad skulle kunna användas till fler frekvenser och ett bredare programutbud.

Leif Eriksson ställer viktiga och relevanta frågor om statens roll när det gäller att tillhandahålla media. Vi ser fram emot en debatt på lokal och regional nivå om hur vi bäst kan använda samhällets resurser för att säkerställa ett relevant public serviceutbud med hög kvalitet i den nya medievärlden. Konkurrens på lika villkor ska råda. Det är vår övertygelse att en sundare konkurrenssituation mellan den fria radion och den statliga radion skulle leda till ett bredare, mer varierat lokalt radioutbud.

Carl-Oskar Bohlin (M)

riksdagsledamot

Dalarna

Lars Beckman (M)

riksdagsledamot

Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel