Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fredrik siktar högt i vinter

Almanackan skvallrar om sommar, men för Fredrik Jonsson existerar inte ord som vila och semester.

När de flesta tonåringar laddar om batterierna med sol, vila och bad öser Hudiksvalls IF:s supertalang på för fullt med rullskidor och stavar.

– Skidåkare blir man på sommaren, säger Fredrik som laddar för en ny gyllene säsong.

I vintras öste han hem totalsegern i Vattenfall Cup och körde samtidigt till sig en plats i utvecklingslandslaget.

När Svenska Skidförbundet valde att skrota såväl B-landslag som juniorlandslag snickrade man i stället ihop en trupp direkt under toppgruppen. Bland landets juniorer var det bara Fredrik och Åsarnas Johan Eriksson som fick plats i truppen.

– Det här är förstås en rejäl utmaning eftersom jag nu får träna med betydligt mer erfarna åkare, säger Fredrik som tillbringar sommaren hemma i Hudiksvall.

Någon sommarvila är det emellertid inte tal om. Nä, det är bokstavligt talat full rulle.

2008 vann han den yngre klassen i Vattenfall Cup, i vintras plockade han hem totalsegern i H 19–20 och den titeln vill han förstås försvara nu när han står inför sitt sista år som junior.

Lägg därtill att nästa JSM går på hemmaplan i Hudiksvall och att det är ett JVM i Tyskland i månadsskiftet januari-februari.

– Det är förstås säsongens stora mål, säger Fredrik som inte riktigt fick till det under förra säsongens JVM i Frankrike.

– Det var första gången som jag åkte på hög höjd och det kändes som om jag andades genom ett sugrör. Jag han knappt få upp farten innan kroppen sa ifrån, säger Fredrik.

Från augusti väntar ett landslagsläger i månaden fram tills att tävlingssäsongen drar igång.

– Jag vet vad som gäller. Steget mellan juniorklasserna är små steg jämfört med det jättekliv man måste ta när man ska tävla som senior.

Det jobbet är Fredrik, som fyller 19 den 20 juli, förstås beredd att lägga ner.