Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fredrik och Markus har en detektivbyrå tillsammans

Många som varit ute och rört sig i Edsbyn nu på vårkanten har säkert stött på en litet egenhändigt textat anslag från Fredrik och Markus Detektivbyrå. En detektivbyrå som lovar göra sitt bästa för att hitta borttappade saker och husdjur. Vi fick en träff med de unga deckarna som bara är 8 och 13 år gamla på deras kontor i centrala Edsbyn.

Fredrik och Marcus detektivbyrå har sitt kontor i källaren i familjens hus i Edsbyn. De har till och med en skylt på dörren ut mot gatan. De två snokande och spanande detektiverna visar sig heta Jonsson i Efternamn och är bröder.

- Det är Fredrik som är chef, berättar Marcus.

Fredrik är 13 år och är väl egentligen den som är initiativtagaren till detektivbyrån. Marcus har hakat på för att han tyckte det verkade spännande.

Familjen kom flyttande till Edsbyn för ungefär ett år sedan berättar de två och av familjens fem barn är de bara Fredrik och Marcus som gillar det här med detektiver.

- Jag har en kusin vars pappa är polis och jag tror att det var det som gjorde att jag blev intresserad av det här med poliser. Poliser har jag varit intresserad av länge. När jag var tio år gjorde jag bara polisbilar i träslöjden.

Polis tänker Fredrik bli till varje pris och Marcus säger att han också vill bli det.

I sitt kontor har de varsitt skrivbord, anteckningsblock, lagbok, kameror och kikare. Fredrik skulle gärna utöka med tv och video i spaningssyfte.

På en vägg finns flera mindre bilder på Leif GW Persson uppsatta.

- Han är min stora idol, en bra polis värd att efterlikna, säger Fredrik andäktigt.

Men även från tv-deckarnas värld får Fredrik och Marcus inspiration och förebilder. Där är det främst Martin Beck och Gunvald Larsson de tycker är bra.

Hur har det då gått för detektivbyrån? Har ni fått några uppdrag?

- Vi började väl för kanske en månad sedan och då satte vi upp anslag vid flera affärer här i Edsbyn som ICA, Konsum, Sommars och Pelles gatukök men folk har rivit ner dem. Vi ska sätta upp nya. Nej, några uppdrag har vi inte fått än.

- Däremot har vi försökt spana på någon som lyser in med ficklampa genom sovrumsfönster.

På en tavla här på kontoret uppmanar ni den som vill ha hjälp med grövre och svårare fall att vända sig till polisen. Är det inte farligt att vara detektiv?

- Vi sysslar bara med att leta borttappade saker och husdjur, säger Fredrik.

Tidningen lurade med sig den riktiga polisen Sven Berg som då tog med sig sin egen deckarväska med prylar som han använder bland annat när han vill ha tag i fingeravtryck. Han demonstrerade hur han då jobbar med pensel och förstoringsglas för de unga kollegorna.

- Er kan vi kanske få hjälp av att leta rätt på stulna cyklar och bortsprungna djur, tyckte han.

De unga detektiverna nickade med allvarliga miner mot sin betydligt äldre kollega.