Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fredrik nekas hjälp med Facebook

Fredrik Brink har fått hjälp av sina personliga assistenter med att använda Facebook. Men nu har kommunen satt stopp för det eftersom man anser att situationen är etiskt tvivelaktig.

Det var i höstas som Gunilla Brink skaffade ett Facebook-konto och internetuppkoppling åt sin 24-årige son Fredrik. Han har en medfödd hjärnskada som gör att han bara kan kommunicera via bilder och förstår enstaka ord.

Sedan några år tillbaka bor han i ett gruppboende i Ljusdal och har fyra assistenter som är med honom på kvällar, nätter och helger.

– Vi tyckte det var roligt om han åkte på någon utflykt till exempel, då kunde assistenterna lägga upp bilder så att vi kunde se det direkt på Facebook eftersom vi inte träffas varje dag, säger Gunilla.

Hon tar upp en surfplatta och bläddrar genom flera inlägg som antingen hon eller assistenterna har lagt upp. Bilder där Fredrik äter på restaurang, är ute i parken eller badar på badhuset.

Men sedan början av mars är det nya bud. Nu har kommunen satt stopp för att assistenterna hjälper till med uppdateringarna.

– Det kan ju vara svårt för dem att veta vad som är okej eller inte. Dessutom har han vad jag förstått svårt att uttrycka själv vad man ska skriva på Facebook vilket gör det till ett svårt etiskt dilemma, säger Marita Wikström, socialchef i kommunen.

Och frågan har skapat bryderier. Enligt henne har man aldrig haft något liknande fall att ta ställning till på förvaltningen och nu ska frågan utredas närmare.

– Vi ska ta upp det här med ledningsgruppen. Det är inte omöjligt att det kommer liknande fall i framtiden och då vill vi veta vad som gäller juridiskt, säger hon.

Men inläggen är ju alltid väldigt harmlösa enligt föräldrarna?

– Det är ju inte säkert att alla anhöriga ser på det på samma vis, och det kan skapa konflikt, säger Marita Wikström.

Den 22 april kommer kommunen att ge besked om huruvida assistenterna får fortsätta med uppdateringarna eller inte.

Gunilla Brink, som nu sköter Facebook-kontot på egen hand, tycker att det drar ut på tiden.

– Det är ju så oskyldigt egentligen, han har bara några få vänner på Facebook och det är inget öppet konto som vem som helst kan gå in och titta på, säger hon.

Hon kan förstå att kommunen vill hitta riktlinjer för liknande situationer, men tycker samtidigt att hon själv aldrig upplevt att det funnits något etiskt dilemma.

– Vi tvingar ju ingen att skriva där, det är helt frivilligt. Och skulle det bli några problem någon gång, att någon skrivit något konstigt får vi ta det när det kommer. Assistenterna är ju där för att hjälpa Fredrik med det han inte klarar av själv, säger Gunilla.

Hur kan ni veta att Fredrik vill ha Facebook?

– Det kan vi ju inte vara helt säkra på, men vi tror ju såklart att han vill ha det.