Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Freddie Wadling är död

Artisten Freddie Wadling har avlidit, 64 år gammal.
”Det var en vacker röst, en vacker människa – väldigt snäll”, säger Magnus Carlson, sångare i Weeping Willows om sin vän, till TT.

"Det är med ett hjärta fyllt av sorg som jag tyvärr måste meddela att Freddie Wadling, efter ett hastigt sjukdomsförlopp, avled i går den 2 juni", skriver Charlott Stenberg, administratör av Freddie Wadlings officiella Facebooksida.

Wadling släppte sin senaste skiva "Efter regnet" i år och gav tre konserter. Nästa år skulle han medverka i en musikal på Helsingborgs arena. Han skulle ha varit med i TV4:s "Så mycket bättre" som snart skulle ha börjat spelas in.

– Jag fick hans dödsbesked i går eftermiddag. Det är fruktansvärt, det är svårt att ta in. Det är jobbigt och tankarna går förstås till Freddies närmaste och hans vänner, säger Martin Nygren, exekutiv producent för "Så mycket bättre".

Inspelningarna är planerade att starta nästa helg på Gotland. TV4 vet ännu inte vad som händer med den kommande säsongen efter Freddie Wadlings dödsbesked.

– Jag förstår att frågan kommer upp men vi har inte riktigt landat i vad vi kommer att göra med årets säsong. Det känns som att folk måste få ta in det här och smälta det här och få tanka ur sig lite känslor och reaktioner. Hur vi ska manövrera det här vidare är inte bara vårt beslut att ta, säger Martin Nygren.

I den kommande säsongen ska bland andra Magnus Carlson, Tommy Nilsson och Jill Johnson delta. TV4 har talat med samtliga artister.

– Vi har pratat med dem. Jag vill inte klä mig i deras ord men de är naturligtvis bedrövade över det som har hänt. Det var väldigt många som såg fram emot att få träffa och lära känna Freddie närmare, säger Martin Nygren.

Magnus Carlson har framträtt tillsammans med Freddie Wadling, men kände honom också privat sedan många år tillbaka, och hade sett fram emot inspelningen av "Så mycket bättre".

– Jag är bedrövad. Jag hade sett fram emot att åka till Gotland och pyssla om honom i tio dagar. Han var sjuklig länge, men det här verkar ha gått fort.

– Han var en helt egen, unik person och hade en fantastisk sångröst.

Wadling inledde sin musikaliska bana som punkare och debuterade 1978 med punkgruppen Liket lever. Under sin karriär hann han spela med en rad band, däribland Fläskkvartetten, Lädernunnan, Blue For Two och Cortex.

Förutom sina skivor med olika grupper har han gett ut ett flertal soloalbum, bland vilka kan nämnas "A soft-hearted killer" (1997), "En skiva till kaffet" (1999), "Skillingtryck & mordballader" (2000), "Jag är monstret" (2005), "The dark flower" ("Den mörka blomman") (2009), "With a license to kill" (2011) med tolkningar av James Bond-låtar, och "Efter regnet" (2016).

Wadling var även verksam som konstnär, skådespelare och författare. (TT)