Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fredagsmys? Knappast

Daniel Alfredsson pratar fredagsmys inför dagens OS-semifinal.

Jag tror mer att det blir en eftermiddagsrysare som lång tid fram över kommer att kallas klassiker.

Det här är ett möte mellan två lag som kallas storebror och lillebror, två lag som kan varandra utan och innan och det är ett möte där det finns så mycket rivalitet att en förlust kommer att göra väldigt ont – länge.

Speciellt då det handlar om en OS-semifinal.

Det är två lag som flugit under radarn i den här turneringen. All fokus har legat på favoriten Kanada, spännande USA och upphaussade hemmanationen Ryssland som tokfloppade. Eller rättare sagt inte var nära att vinna mot ett bra Finland.

Jag tycker dock det är lite fördel Tre Kronor då de har nio segrar på de elva senaste mästerskapsmötena med Finland. Finland har också lite av ett lillebrorskomplex i de stora matcherna, även om det naturligtvis finns undantag. Men förlusten i OS-finalen i Turin svider än.

Finland har tillsammans med USA varit turneringens stora överraskning och finländarna har spelat disciplinerat och varit beredda att offra alla hörntänder för att hjälpa den storspelande Bostonmålvakten Tuuka Rask.

De har uppträtt som modiga lejon, gått all in i alla situationer och den som kanske brunnit mest är snart 44-årige Teemu Selänne som nu gör sin sjätte OS-turnering.

Jag har inte sett samma glöd hos Tre Kronor – än. De har mer sett ut som en Volvo, stabil, trygg men inte så speedig och sexig.

Men Tre Kronor har fått jobbet gjort med treans växel och ett gynnsamt spelprogram, Henrik Lundqvist samt ett fantastiskt power play har tagit Tre Kronor dit de är i dag. I semifinal.
Just målvaktsmatchen blir nyckeln i det här mötet. Lundqvist har varit bra, Rask har varit fenomenal och det här blir en duell som inget lag har råd att förlora, inte bara för att man då missar OS-final, utan för hedern.

Både Tre Kronor och Finland har haft problem inför och under turneringen. Henrikarna Sedin och Zetterberg lämnade stora hål efter sig på centersidan och Johan Franzén som buffel framför motståndarmålet.

Finland fick nej tack av bröderna Koivu, Filpulla gick sönder och unge Barkov gick sönder under turneringen.

Men i stället har andra spelare klivit fram, oväntade namn som Leo Komarov och Juhamatti Aaltonen. Kolla också noga på Olli Määtä, Finlands bäste back så här långt.

Erkka Westerlund har också fått ihop laget bra där han bland annat matchar fyra backpar och tre av dem har både en vänster- och en högerskytt.

Kort sagt, Finland går på alla cylindrar redan, Mårts måste få fart på sitt åk.

Spelet i numerärt överläge är klockrent, men anfallsspelet i övrigt har varit för energilöst och inte tillräckligt rakt på mål och mot ett defensivt skickligt Finland måste Sverige spela med mer energi.

Det som talar för Tre Kronor är att kedjan med Loui Eriksson, Nicklas Bäckström och Daniel Sedin producerade mot Slovenien och där måste det lossna på allvar nu.

Det är en nyckel. Den andra har Henrik Lundqvist.