Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fredagkvällen fylldes med folkmusik

När Folkstorm arrangerades för tredje gången i Kulturhuset i Bollnäs bjöds publiken på folkmusik i tre akter som avslutades med dans till Bollnäsbygdens spelmanslag.

Folkstorm har kommit för att stanna. Det vågar producent Pelle Larsson på Kulturenheten lova.

- Bollnäs, Järvsö och Hälsingland är navet i folkmusik och vi har en stor publik som uppskattar det här.

Först ut på scenen var det unga lokala bandet som bildades förra sommaren – Polkfrock Sisters, som spelar pop-folk-rock-musik.

- Vi kan kalla dem Folkmusiksveriges svar på Spice Girls, tyckte konferencier Jakob Ljungkvist-Leffler när han presenterade dem.

Kvintetten består av systrarna Godau: Isabel, Theresa och Sofia från Bollnäs som spelar tillsammans med Delsbosystrarna Alice och Molly Andersson. Deras fartfyllda musik fick fart på de cirka 160 personerna i Peter Stormaresalen i Kulturhuset. Tjejerna spelade fiol, saxofon, ukulele, bas, piano, gitarr, flöjt, bongotrummor och balalajka till egenproducerat material.

Arrangörerna hade valt att dela upp evenemanget i tre akter och när Polkfrock Sisters fått varma applåder och gett extranummer var det dags för akt två, trion Ahlberg, Ek & Roswall. De bjöd på polskor från Medelpad och Skåne samt egna låtar. Bandet består av Emma Ahlberg, Daniel Ek och Niklas Roswall.

Tredje och sista akten fick två av Sveriges mest etablerade folkmusiker, Esbjörn Hazelius och Johan Hedin, ge publiken sin tolkning av folkmusik. I Bollnäs bjöd de på kärleksballader ballader, sjömanssånger och instrumentala danslåtar. Hazelius och Hedin kommer också att spela i Wiens konserthus i januari.

När artisterna lämnade scenen bjöd Bollnäsbygdens spelmanslag upp till dans.

Arrangörer för Folkstorm är Kulturenheten på Bollnäs kommun, Studieförbundet Bilda och Musik Gävleborg.