Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fredag är bästa skoldagen

Under fredagar går allt lite lättare på barn- och fritidsprogrammet på Torebergsgymnasiet även om det är sista dagen efter en hel lång skolvecka.
- Jag ser fram emot helgen och alla är lite gladare, säger Dennis Bergman som går i BF07b.

Annons

Inne på Torsbergsgymnasiets café lyser solen in från innergårdens öppning och fyra tjejer från BF07b sitter vid ett runt bord. De är rast och det är fredag. Höjden på hela veckan.

- Fredagar är sköna och ibland blir vi bjudna på fika på fredagar, säger Helen Bertilsson från Bollnäs. Hon vill göra samhället bättre genom att bli polis när hon blir äldre.

- Jag ska bli reseledare och flytta till Göteborg och plugga ett år. Det var därför jag valde fritidsinriktningen, säger Jennie Stockhaus från Arbrå.

Hennes barndomskompis Therese Jonsson ångrar inte att hon valde barn- och fritidsprogrammet men säger att hon kanske borde ha valt omvårdnad när hon nu vill bli barnmorska.

Det blir dags för lektion och treorna och tvåorna möts vid skåpen för att hämta ut sina böcker, sedan blir det tyst och dörrarna till klassrummen stängs.

Dennis Bergman erkänner att det är synd om dem som har underskåp eftersom "de får ryggskott" varje gång de ska hämta sina böcker. Han är en av fem killar i klass BF07b som är 17 elever. Men att vara få killar gör honom ingenting.

I klassrummet har de soffor utmed väggarna och flera av eleverna har satt sig bekvämt och tagit fram sina papper. De är litteraturhistoria på schemat och filmen Robinsson Crusoe ska recenseras.

Koncentrationen är lite svårare på fredagar och många pratar om annat eller ber att få gå ut och sätta sig.

- Vi får sällan läxor på fredagar. Bara om det är något prov på måndagen men annars är det mest inlämningsuppgifter. Det är skönt för jag ser fram emot helgen och innebandymatchen. Måndagar och tisdagar är mycket segare eftersom det är långt till helgen, säger Dennis Bergman.