Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Från toppen till botten

Sverige har lyckats med konsten att gå från toppen till botten med de viktigaste hörnstenarna i vårt välfärdssamhälle under åren 2006–2014.

Se här:

1) Arbetslösheten har ökat och är för närvarande stor – 8,6 procent, 44 500 personer, i mars 2014 och har ökat särskilt för ungdomar enligt Ekonomifakta.

2) Arbetslösa blir efter 450 dagar erbjuden fas 3-jobb och systemet ger företag gratis och betald ordinarie arbetskraft och väljer att i mindre grad eller inte alls anställa.

3) Långtidssjukskrivna har ökat från 38 000 till 69 000 sedan regeringen införde nya regler år 2008 och det finns en koppling mellan psykisk ohälsa och ett mer pressat arbetsliv enligt Försäkringskassan.

4) Utslagningen har ökat markant bland ensamstående fattiga och drabbar just nu var tredje person i Sverige enligt SVT-nyheter.

5) Skolans undervisning har blivit sämre och elevernas resultat har försämrats som orsakats av fler arbetsuppgifter för lärare och mindre tid för varje elev. Kraven på individualisering av undervisningen har ökat, men lärarens tid för varje elev har minskat. Fram till år 2000 hade läraren dubbelt så mycket tid till sitt förfogande för förberedelser och efterarbete knutet till undervisningen enligt Lärarförbundet.

6) På grund av minskat elevunderlag, nedskärningar, det ökande antalet fristående skolor, med mera, blir det allt vanligare att kommunalt anställda lärare sägs upp på grund av arbetsbrist enligt Lärarförbundet.

7) Regeringens beslut om neddragning av utbildningar på till exempel Mittuniversitetet med 50 miljoner kronor, som i sin tur ska ha orsakat en flytt av förskollärarutbildningen från Härnösand till Sundsvall.

8) Privatisering av vårdcentraler, skolor, daghem och ålderdomshem gör att våra skattepengar som egentligen skall gå till verksamheten blir till vinster och istället riskerar att hamna i något skatteparadis utomlands, till exempel företaget Carema, enligt DN och SVD.

9) Statliga företag, till exempel Vin & Sprit, Nordea, med flera, har sålts ut billigt till privata företag för sammanlagt 160 miljarder grundat på regeringens tro att privat är bättre än statligt ägande vilket inte alls är bevisat.

10) Pensionärerna får betala mer i skatt i procent än de som arbetar på grund av jobbskatteavdragen som regeringen har infört och det blir ju mycket orättvist mot pensionärerna som har varit med och arbetat och byggt upp Sveriges välstånd.

Ett pensionärspar har under åren 2007–2014 fått betala cirka 104 000 kronor mer i skatt än jämfört med löntagarhushållet i samma inkomstklass. En ensamstående pensionär med låg pension har fått betala 36 000 kronor mer i skatt än en lågavlönad ensamstående, enligt SVD näringsliv (24/2).

Hur tänker du rösta i valet 14 september 2014?

Ingemar Pettersson

Härnösand

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel