Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från stupstock till skiss

/

Uttrycket stupstock har blivit ett favorituttryck för Mona Sahlin och andra ledande socialdemokrater och s-märkta ledarskribenter.

Annons

Senast körde Mona Sahlin med det i tv-debatten med Fredrik Reinfeldt i söndags kväll.

Det är alliansregeringens regler kring sjukförsäkringen som avfärdas med slagordet stupstock. En reform som har kommit till för att underlätta och hjälpa människor att komma tillbaka till arbetslivet i stället för att pacificeras i långtidssjukskrivningar, jämställer den socialdemokratiska retoriken med avrättning.

Bara för att regeringen satt en tidsgräns när den sjukskrivnes arbetsförmåga ska prövas.

För stupstocken var ju att avrättningsredskap. En stock med urgröpning i mitten, där den som skulle avrättas fick placera halsen som sedan höggs av med en yxa.

Visserligen finns det en hel del övrigt att önska när det gäller alliansens sätt att sätta den nuvarande sjukvårdsreformen i sjön. Men de uppmärksammade enskilda fallen ger knappast en rättvisande bild av den nuvarande sjukförsäkringen.

Tvärt om har regeringens politik inneburit ett trendbrott. Antalet sjukskrivna har minskat från 200 000 till 100 000. Och antalet förtidspensionärer har minskat från 555 000 till 500 000.

Före valet 2006, då Socialdemokraterna hade regeringsmakten, var svenskarna ett av världens mest sjukskrivna folk. Antalet förtidspensionerade ökade med 140 personer om dagen!

Allra sjukast var människor i stora delar av Norrland och andra trakter som har den renaste luften och fridsammaste yttre miljön. Den stora epidemin där hade diagnosen långvarig arbetslöshet.

En nog så allvarlig och svår företeelse. Men knappast någon anledning till sjukskrivning eller förtidspensionering.

Glädjande nog är den rödgröna oppositionen överens om att de inte vill tillbaka till det gamla systemet med långa sjukskrivningar som ofta ledde till förtidspensioneringar.

Mona Sahlin erkänner att den politiken var misslyckad. Frågan är bara vad det finns för anledning att tro att socialdemokrater årgång 2010 förmår göra så väldigt annorlunda än socialdemokrater för fyra år sedan. I synnerhet som det är i stort sett samma människor.

På en punkt verkar de dock ha tänkt om. Två gånger.

Under s-regeringens tid hade sjuskrivningarna ingen tidsgräns. För några år sedan öppnade S för att införa en tidsgräns, inte minst på grund av påverkan från sossarnas tidigare sjukförsäkringsminister Anna Hedborg och LO.

Men i de rödgrönas förslag finns inte tidsgränsen kvar längre, utan prövningen mot arbetsmarknaden ska vara lite mer flytande och individuellt anpassad och kallas för "avstämningspunkter". Påminner rätt mycket om det som var och risken för slapphet är uppenbar.

Däremot har de rödgröna av någon märklig anledning en skarp tidsgräns för förtidspensioneringar.

Ingen som inte fyllt 58 år ska kunna förtidspensioneras. Det innebär med andra ord att en person som är funktionshindrad eller personer med allvarliga skador ska prövas gång på gång utan att få förtidspensionering!

Dessutom ska det bli höjt tak och höjd ersättningsnivå i sjukförsäkringen. Och det ska man göras individuella bedömningar och planer för sjukskrivna. Som om man inte gör det idag.

För övrigt ger de rödgröna inte särskilt många konkreta besked utan hänvisar till en utredning som ska tillsättas efter valet om de rödgröna vinner valet.

Inte så märkligt då att oppositionens förslag karaktäriseras som en skiss.

Stupstocken ersätts med en skiss.

 

 

 

 

Mer läsning

Annons