Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Från starten på ungdomsgården 1960 till SM-titlarna – nu prisas Suif-ikonen Gösta Lööf

Han var med och grundade föreningen på en ungdomsgård 1960. I dag, 56 år senare, är han fortfarande aktiv inom Söderhamns UIF. Nu prisas Gösta Lööf för sina insatser.

Suif-ikonen Gösta Lööf tilldelas Söderhamns kommuns idrottsledarutmärkelse, som i år delas ut för första gången.

I motiveringen beskrivs han som en ovärderlig eldsjäl som fortfarande spenderar större delen av sina dagar på Suif:s träningsanläggning och kansli.

En verklighetsbeskrivning som stämmer väl in på den pingisfrälste 84-åringen. Men trots sina insatser för Suif genom åren, så blev han överraskad när han fick höra talas om att han skulle prisas.

– Det finns ju flera som har jobbat länge och som har gjort mycket stor nytta i sina föreningar. Men väldigt roligt såklart, säger han sådär lagom blygsamt.

Söderhamns Ungdomsgårds Idrottsförening – kort och gott Suif – bildades 1960. Starten kom, som namnet skvallrar om, på ungdomsgården på Götgatan.

Då spelade Gösta Lööf, precis som i dag, en av huvudrollerna.

– Det började på ungdomsgården. Sen kunde vi naturligtvis inte hålla till där, utan då blev det Centralskolans gymnastiksal, säger han.

Ett drygt halvt sekel senare sitter Gösta Lööf på Suif:s kansli och minns tillbaka.

Klubben som startade med ett gäng pingislirande ungdomar har utvecklats till en av Sveriges ledande bordtennisföreningar. Och Gösta Lööf har varit med på hela den resan, som har tagit Suif till högre höjder än vad någon från början hade vågat drömma om.

– Vi sade så här, och det kommer jag väl ihåg. Det var 1963 och efter tre år hade vi fått ganska god fart i föreningen. Målsättningen var att bli lika bra som dom som var bäst i distriktet. Kometen i Bollnäs var duktiga ungdomssidan och på seniorsidan var det Norrfjärns IF och Färila BTK. Skulle vi nå dom så skulle vi vara nöjda.

Det blev lite mer än så, kan man väl säga?

– Skulle man ha sagt då att vi till dags dato skulle ha spelat 19 SM-finaler, tyvärr vann vi bara fem av dom, och spelat 39 år i högsta serien på raken så hade man blivit betraktad som knäpp.

Hur länge kommer du fortsätta att vara aktiv inom Suif?

– Det vet man aldrig. Jag fortsätter väl så länge man orkar höll jag på att säga. Det är fortfarande roligt, så det är inget problem.

FAKTA – TVÅ ANDRA RÖSTER OM GÖSTA LÖÖF

Peter Blomquist, tränare Suif:s A-lag: "Vad ska man säga? Han startar klubben och har varit med sen dess. Han är fortfarande i hallen hur mycket som helst, så han betyder väldigt mycket för oss spelare och tränare. Han är alltid närvarande och bjuder på sig själv. Han har en skön stil med mycket ironi, han skapar en skön atmosfär i hallen som vi har försökt att bibehålla. Han är jävligt viktig för klubben."

Viktor Brodd, spelare i Suif:s A-lag: "Han har betytt hur mycket som helst för klubben, det var han som startade den. Man kommer fortfarande ihåg när man började med pingis, att han höll på då. Och det ganska många år sen, 17 år sen, och han håller på fortfarande när han är en bra bit över 80. Så, ja... En fantastisk person."