Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Från spelmanslag till rockklubbar

Hallå där, Lena Jonsson, riksspelkvinnan som spelar fiol i folkrockbandet Skenet från Bollnäs, tillsammans med Staffan Jonsson på elgitarr, Johan Mörk på elbas och Niklas Bertilsson på trummor. Bandet har just släppt en EP med samma namn, Skenet.

Hur blev ni inspirerade till det här?

- Vi har alla spelat folkmusik och varit med i Bollnäsbygdens spelmanslag sedan vi var små. Alla har lyssnat ganska mycket på rock, då är det naturligt att man får influenser från det. Vi ville starta det här och har pratat jättelänge om det. Nu tänkte vi att det var dags. I och med att alla har den här folkmusikbakgrunden blir det enkelt och lättarbetat.

Hur valde ni ut låtarna?

- Vi spelar både traditionella och nyskrivna låtar. Det gäller att hitta låtar som kan passa till rockiga sound, man måste tänka lite. Sedan ser vi vad som händer. Vi har ju byggt upp ett sound från grunden.

Ni uppträder på Sveriges största folkmusikfestival i Linköping sent på fredag kväll – vad spelar ni då?

- All repertoar är ny för oss, så det blir spännande och se hur den tas emot. Det här är väldigt annorlunda mot allt annat vi har gjort. Kanske någon tycker att det blir för brötigt, haha. Men jag tror att det kommer att bli uppskattat.

Vad har ni fått för kommentarer om låtarna ni släppt?

- Vi ska ju spela vårt första gig på fredag, men hade smygpremiär i helgen. Vi har fått jättebra respons. Det finns inte så många folkrockband och de som finns är äldre och har spelat länge. Många band är akustiska, men nu kör vi på den här rakt igenom med elgitarr och elbas.

Lockar era låtar mest folkmusikintresserade eller rockfantaster?

- Nu känns det som att många unga är öppna för ny musik och inte tänker så mycket i genrer. Gränserna suddas ut mer och mer. Alla vi är ju redan musiker inom folkmusikbranschen, men det vore ju jättekul om vi kunde spela på rockklubbar och nå ut till en ny publik. Det här kanske är mer lättillgängligt än när två fioler spelar traditionell musik. Båda är bra men det kanske är svårt att förstå för någon som bara har lyssnat på heavy metal.