Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Från skrot till guld

I skrotskulpturverkstaden flödar kreativiteten.

Under lördagen var det skrotskulpturverkstad i Tingshuset i Delsbo. Konstnären Maria Norén ledde den skapande verkstaden med flera barn och några vuxna.

– Här finns det ett smörgåsbord av skrot, säger Maria Norén och sveper med handen över samlingen på golvet.

Det är tomma mjölkkartonger, konservburkar, kapsyler, frigolit, sugrör, silvertejp, ståltråd...

– Jag vill höja värdet av saker man i vanliga fall ser som skräp. Sen är tänket att rädda världen viktigare än någonsin. Vi måste tänka på återbruk. Vi lever i överflöd av saker. Här kan vi göra något nytt av det gamla, säger Maria Norén.

Något lim finns inte skräpsamlingen. Här får man vara kreativ för att sätta ihop saker. 11-årige Joar Nordmark använder sig av silvertejp när han bygger sin rymdfarkost.

– Jag är inspirerad av Star Wars. De filmerna är awesome!

Han har använt två Pringlesrör för att bygga rymdfarkostens motorer. Nu funderar han på att bygga skyddskapslar som besättningen kan skjutas ut i om farkosten störtar.

– Jag tycker att återvinning är bra. Det är bra för naturen, säger Joar Nordmark.

Barnens första utmaning är att göra just något som kan flyga. Och de flesta gör något rymdinspirerat.

– Man får göra precis hur man vill. Och funkar inte det så får man hitta på någon annan lösning, säger Maria Norén som uppmanar till att låta barn få vara kreativa.

– Som barn matas man med så mycket som redan är färdigt. Ju svårare något är desto mer kreativ blir man. Och vilka berättelser barnen kan berätta när de får tänka själv!