Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Från rivningshot till fullbelagt – ägarna ser om sitt hus

Det har gått nästan åtta månader sedan seniorerna flyttade in på Smedsvägen i Ljusne. Solen skiner när vi möter upp med Statens bostadsomvandling, Sbo, som har kommit för att titta på seniorlägenheterna som de finansierat.

Många av de 18 lägenheterna gapade tidigare tomma. Nu är fastigheten som utökats till 22 seniorlägenheter, fullbebodd.

Det kommunala bostadsbolaget Faxeholmen stod inför att antingen riva fastigheten eller få bidrag från Statens bostadsomvandling, Sbo, för att kunna omvandla 60-talsfastigheten, lokaliserad i Ljusnes centrum, till ett seniorboende.

– Det bor många äldre i Ljusne och tidigare har det inte funnits några lägenheter med hiss. Totalt sett har vi knappt 350 lägenheter av 3 000 som har tillgång till hiss. Och drygt en tredjedel av våra hyresgäster är 65 år och äldre, säger Petri Berg, Vd för Faxeholmen AB.

Läs mer: "Här ska man kunna bo livet ut"

Nu har Sbo för första gången varit på besök i Söderhamn och Ljusne för att titta på utvecklingsprojektet, tillsammans med Faxeholmen och representanter från Söderhamns kommun.

– Man ser verkligen att lägenheterna fyller en funktion och vi är väldigt nöjda, säger Christel Wiman, styrelseordförande för Sbo.

Sbo är uppbyggt för att investera i kommuner som har en svag bostadsmarknad. Där bostadsbolagen inte kan få ut ett marknadsvärde som motsvarar investeringen.

Arbetet med fastigheten pågick under nästan ett och ett halvt år och 30 miljoner kronor har investerats.

– Istället för en serviceplats som kanske kostar 650 000 kronor om året så kan man bo här och ha hemtjänst för 100 000 per år. Så om man kan förskjuta boendet från lägenhet till servicehus i fem år så är det enorm vinst för kommunen, säger Urban Wigren, styrelseordförande för Faxeholmen AB.

I oktober i fjol flyttade hyresgästerna in.

Vi knackar på hos Margareta Eriksson som öppnar dörren i förvåning, när hon ser hur många som kommit för att besöka hennes lägenhet på tredje våningen.

– Titta vilken utsikt jag har. Där har jag badet och där har jag Vallvik. Inte en jäkel kommer förbi här utan att jag ser dem, skrattar hon.

Margareta mår bra i sin lägenhet. Förutom utsikten har hon allt hon behöver. Väldigt nöjd är hon med tvättmaskinen och torktumlaren som står i hennes badrum. Hissen är något hon inte använder mer än nödvändigt.

– Jag tycker att de som behöver den, eftersom jag har två friska ben än så länge, ska få använda den. Men om jag handlar tungt så använder jag hissen.

Tidigare inhyste huset ettor, tvåor och treor, men i dag finns endast tvåor. Det enda som skiljer sig är kvadratmeterna.

– Hela huset är tillgänglighetsanpassat och det känns viktigt för oss att vi kunnat medverka i det arbetet, säger Ann Eriksson, VD på Sbo.

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.