Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Från Novosibirsk till Edsbyn

I mitten av 90-talet satt tolvåriga Irina Sartakova hemma i Novosibirsk och lärde sig svenska språket helt på egen hand, utifrån böcker hon lyckats komma över. Nu har kärleken till landet, språket och musiken fört henne till Edsbyn – som hon kallar hemma.

Och allt började med en piratkopierad ABBA-skiva.

Det är en rätt otrolig historia hon berättar, Irina Sartakova. Vägen har varit lång och påbörjades redan när Irina var barn, i Novosibirsk, Sibirien.

– Jag fick en ABBA-skiva av min storasyster och fastnade direkt. Jag blev besatt av ABBA, både deras musik och landet de kom ifrån, berättar hon.

Som tolvåring bestämde hon sig därför på egen hand för att lära sig svenska, och gjorde det. När hon var 22 hade hon, som de flesta i hennes ålder, avslutat universitetsstudierna och börjat jobba som engelsklärare.

– Där jag växte upp är man rätt färdig vid 22. Man har sitt fasta jobb och de flesta har åtminstone börjat tänka på att skaffa familj. Men jag kände mig inte färdig.

Hon drog till Sverige, först som au pair men så småningom sökte hon – och kom in på – en kyrkomusikerutbildning. Två år senare hade hon sin examen.

Kort efteråt blev hon erbjuden jobbet som kyrkomusiker i Edsbyn och tackade ja. Och sedan ett halvår tillbaka bor Irina från Novosibirsk – i Edsbyn.

– Om någon skulle ha sagt det 2002, att jag skulle bo här och vara kyrkomusiker nu, hade jag haft svårt att tro det.

Och allting beror på ABBA.

– Ja, det kan man säga.

Vad är det som är så speciellt med ABBA?

– Allting. Rösterna, texterna, och musiken. Den är så mångsidig, den innefattar ett så brett spektrum av känslor och stämningar, samtidigt som det är lättillgänglig popmusik.

Och kanske har någon kyrkobesökare lagt märke till att nya melodier smugit sig in här och där i gudstjänsterna de senaste månaderna. Ibland blir det nämligen lite ABBA på orgeln.

– Det händer att jag smyger in något litet motiv under nattvarden eller så, där det inte märks så mycket.