Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från norra Sudan till Hudiksvall

/

Läraren Arif Khalifa, aktiv moderat sedan drygt ett år tillbaka och på plats nummer fem i kommunfullmäktige, visar sitt smultronställe.

Annons

– Hamnen är speciell för mig. Den var bland det första jag såg av Hudiksvall när jag, min fru och äldste son gått av tåget från Stockholm. Jag tycker om vatten och kommer från ett ställe nära Nilen där jag brukade bada mycket som barn, säger Arif Khalifa när han sitter i skuggan vid ett av båthusen i hamnen, denna tropiskt varma julidag.

Familjen har utökats med ytterligare en son under de dryga fyra åren de bott i Hudiksvall och de har rotat sig bra i som han säger "en liten men fin stad", nära till andra favoritställen som Lillfjärden och kyrkan. Och även om hamnområdet är fint som det är, skulle han gärna se en mer aktiv hamn med fler restauranger och företag i området.

– Hamnen är inte riktigt färdig. Hudiksvall skulle också visa mer att det är en hamnstad, säger Arif Khalifa.

Arif Khalifas resa till Hudiksvall och nuvarande jobbet som lärare på teknikprogrammet vid Bromangymnasiet börjar i norra Sudan med en politiskt aktiv familj som tyckte att utbildning var något viktigt. Men på grund av krig och oroligheter i hemlandet blev Arif Khalifas studier till maskiningenjör förlagda till Ungern, där en kusin redan studerade. Fem år senare kom han i på Chalmers i Göteborg men valde istället KTH och Stockholm, mycket för att hans mor flyttat dit. Parallellt med studierna jobbade Arif Khalifa även som forskare. Efter magisterexamen inom data och matematik följde kontorsjobb på Ericsson men sen kom IT-bubblan 2002 och han blev arbetslös. Genom Arbetsförmedlingen ingick han därefter i något som kallades ingenjörssatsningen, där ingenjörer utbildades till lärare i teknik under ett läsår.

– Vi var fyrtiosex personer varav sex med invandrarbakgrund. Jag kämpade mycket med svenskan. När jag var klar sökte jag jobb i Hudiksvall, kom på intervju och började hösten 2005.

Det är en karriär han inte ångrar. Han berättar engagerat om hur roligt han tycker det är att hjälpa ungdomar och hur viktigt det är med en bra kommunikation mellan lärare och elever.

– Det gäller att hitta ett sätt att möta ungdomarna så att alla är med och inte någon blir utanför. Men det är inte alltid så lätt. Jag brukar säga, ni har allt gratis, men ni måste jobba hårt för att få jobb. När jag träffar mina gamla elever frågar jag alltid vad de gör och jag blir så glad när jag hör att det gått bra och jag lyckats, säger han.

Och för en välutbildad man som arbetar inom skolan ligger naturligtvis utbildningsfrågorna varmt om hjärtat:

– En utbildning ökar chansen till ett bra jobb. Sen tycker jag att det ska vara mer konkurrens mellan skolorna i Hudiksvall. Och vi måste koppla skolor och företag till varandra genom fler praktikplatser till exempel, säger han.

Att det blev Moderaterna beror främst på att han tycker att de prioriterar sysselsättningen och att partiprogrammet överrensstämmer med hans egna värderingar där det egna valet är viktigt.

– Alla vill jobba, ingen vill leva på bidrag. Det måste bli förändring i Hudiksvall, för det går för långsamt när det gäller företagsetablering. Vi måste göra Hudiksvall mer lockande så fler företag kommer hit, säger han.

Mer läsning

Annons