Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Från Mälardalen till Gävleborg - nu startar jobbet för landshövding Per Bill

Vårt län har fått sin nya hövding. Per Bill har haft sin första dag på nya jobbet.

Han är Gävleborgs första moderata landshövding sedan den gamla högerledaren Jarl Hjalmarsson slutade 1971. Annars har de politiker som blivit landshövdingar här sedan andra världskriget varit socialdemokrater, med några undantag för folkpartister – som Elon Andersson, som ledde Ljusnan 1916-1950. Anmärkningsvärt nog har slottet aldrig hyst någon centerpartist, trots att Hälsingland varit ett Centerfäste i Norrland.

Per Bill är född och uppvuxen i Uppsala med en pappa från Hudiksvall. Hans politiska karriär började hos de lokala ungmoderaterna och i Uppsala kommunfullmäktige.

Där ska han ha ingått i den krets av yngre fullmäktigepolitiker från olika partier som 1993 tillsammans gick emot sina partiers officiella linje och lyckades stoppa de dåvarande planerna på ett Musikens hus. En annan i gänget ska ha varit socialdemokraten Thomas Östros, senare finansminister.

Året efter kom Bill in i riksdagen. Där har han sedan suttit i två decennier. Han var en av dem som ledde sitt parti i mer liberal riktning i asylpolitiken.

Bill sysslade med budget-, näringslivs- och utbildningsfrågor innan han vid maktskiftet 2006 blev vice ordförande i konstitutionsutskottet. Det utskottet påverkar sällan politiken. Men det är prestigefyllt, och kan nog vara en bra bakgrund för en landshövding.

För allmänheten blev han mest känd för en händelse 2004, när han tydligt påverkad vinglade omkring i trafiken med sin son i barnvagn. En vakt blev orolig för både hans och barnets säkerhet, och omhändertog honom efter visst handgemäng.

Partikamrater i Uppsala såg allvarligt på saken. Bill uttalade att han skulle sluta dricka vin, och avgick som Moderaternas alkoholpolitiska talesman.

I höstas blev hans namn åter riksbekant. Som kulturutskottets ordförande försvarade han förslaget att nästan helt dra in statens bidrag till små, ofta närmast ideella kulturtidskrifter.

Efter ett maktskifte är det vanligt att ordförandeposter i riksdagsutskott byts ut, när posterna fördelas om mellan partierna. Bill hade sådan meritlista att han skulle få bli utskottsordförande, men det blev i ett område som han inte alls hade sysslat med tidigare.

Sparförslaget fick oerhörda mängder kritik från väldigt många håll, bland annat den nyss avgångna kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth (M). Till slut ändrade sig utskottet.

Vad tar Per Bill med sig som Gävleborg har glädje av? Ja, för det första hans politiska mångsidighet. Han har växlat mellan olika politikområden, som utbildning och näringsliv.

En annan fördel är att han känner till storstadsregionen Mälardalen. Den ligger före oss inom servicenäringar, som Gävleborg behöver utveckla. Han tar med lärdomar från utbildningsorten Uppsala, där han själv doktorerat.

Experter på till exempel skogsindustri behöver Gävleborg knappast på landshövdingeposten. Sådana har vi redan, och där ligger inte framtidens arbetsmarknad.

Med sina erfarenheter och kontakter blir Per Bill en nyckelperson i regionfrågan. Han kan ge vårt län god draghjälp i att bilda en ny region tillsammans med tillväxtregionen Uppsala.