Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Från landstingsdirektör till överbeläggningsexpert

I höstas fick Uppsalas landstingsdirektör en kritiserad fallskärm på en miljon kronor – trots att han sade upp sig själv.
Nu ska Erik Hemmingsson hjälpa Gävleborg att få bort överbeläggningarna på sjukhusen.

Överbeläggningar och korridorvård är ett återkommande problem som landstinget fått kritik för, både från Socialstyrelsen och Arbetsmiljöverket.

Brist på vårdplatser är en av förklaringarna till långa operationsköer.

Överbeläggningar på en klinik leder ofta till att patienter läggs på fel avdelning, som ortopedpatienter på medicin. När det blir fullt där hamnar medicinpatienter på ortopeden. För läkare och annan vårdpersonal blir det tidskrävande att ha sina patienter utspridda.

Nu ska landstinget prioritera frågan.

– Erik Hemmingssons uppdrag är att underlätta arbetsprocessen så att vi når resultat, inte bara att lämna en rapport, säger landstingsdirektör Svante Lönnbark.

Erik Hemmingsson ska göra en övergripande inventering av alla landstingets vårdplatser. Målet är att de ska kunna utnyttjas på ett effektivare sätt.

Han ska också se om det går att få en jämnare fördelning av belastningen på de olika sjukhusen i länet.

Landstinget ska också försöka undvika att patienter ligger på sjukhus om de kan behandlas hemma eller på en hälsocentral.