Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Från kaj till vatten via kran

En stor kran sjösatte ett 40-tal båtar för Sandarne Båtklubb i lördags. Ett lyft, en sänkning ner i vattnet och säsongen är i gång.

Det råder febril aktivitet på Sandarne Båtklubb. Man har engagerat en stor mobilkran för att lyfta båtar och fartyg i vattnet.

Kranlyftet går tyst men snabbt. Dick Davidsson går med reflexväst och pekar ut nästa båt som ska lyftas. Kranföraren Mikael Andersson svänger kranbommen över båten och ställer in bommen för rätt längd.

Varningspip kommer när kranen vajrar viner och lyfter båten till väders, svänger över kajen mot vattnet. Närmast steglöst sjunker båten ner från sin korta luftfärd och kölen bryter vattenytan utan en krusning.

Båt efter båt sjösätts på samma sätt. Så snart en båt återförenats med havet så går den för motor till sin anläggningsplats. Kranföraren tar sikte mot nästa båt som redan fått den andra uppsättningen lyftband på plats.

– Det här är bästa tiden på året, säger Kerstin Skoglund.

Tillsammans med sin man Per ska hon sjösätta Black & White som de haft i snart 30 år. De brukar ta hjälp av kran när de tar upp motorseglaren på hösten men brukar sjösätta själva. Men i år tar de istället hjälp av kranen även för sjösättning.