Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Från hustomte till bovärd

Hustomte, vaktmästare, fastighetsskötare och nu bovärd.
I 25 år har Leif Carlsson jobbat åt de kommunala bostadsbolagen.
– Förr jobbade man mycket mer med underhåll, nu går en stor del av tiden åt till lägenhetsvisningar och besiktningar.

Varje vardag mellan 10.00–12.00 träffas Faxeholmens sex bovärdar i källarlokalen på Kungsgatan. De har alla varsitt bås och är utrustade med datorer och telefoner.

Det är hit hyresgästerna ska ringa om det uppstår något problem i lägenheten under dagtid.

Och det gör det. Telefonerna går varma och bovärdarna har fullt upp med att skicka ut servicegruppen till olika lägenheter.

– I dag är det måndag, då brukar vi få extra många samtal efter helgen. Det kan handla om allt från stopp i en toalett till spiskrångel, säger Leif Carlsson.

I 25 år har han jobbat åt de kommunala bostadsbolagen. Först åt Stiftelsen Söderalabostäder och numera åt Faxeholmen AB. Totalt har han ansvar för 640 lägenheter i Sandarne, Ljusne och Vallvik.

Men jobbet är inte som förr. Tidigare var han mer som en hustomte och hade totalansvar för några bostadsområden i Ljusne. Droppade det i en kran så var det Carlsson som fixade det, behövde buskarna ansas och gräsmattorna klippas så utfördes det av samme Carlsson. Nästan som världens bäste ni vet.

Numera ägnar han den största tiden åt att visa och besiktiga lägenheter.

– I februari 2006 fick vi en ny organisation, vi fick söka om våra tjänster och fick framföra önskemål om vi ville ingå i servicegruppen eller jobba som bovärdar som har den första kontakten med hyresgästerna, berättar Leif.

Egentligen sökte han till servicegruppen men trivs bra med det han fick. Ett relativt fritt jobb och mycket kontakt med människor. Ibland händer det att han får skruva lite också.

– Har jag tid så kan jag fixa någon kran eller ett element. Men oftast utförs de jobben av servicesidan. Gräsmattor och städning har vi däremot inget ansvar för längre, det jobbet utförs numera av inhyrda företag. Så visst har jobbet förändrats.

Telefonen fortsätter att ringa och den här gången anmäler en kvinna ett fel i en tvättstuga. Och är det något som kan skapa osämja grannarna emellan så är det just tvättstugor.

– Mig veterligen finns det ingen tvättstuga som fungerar prickfritt. Klagas det inte på städningen så kan det handla om tider. Inte allt för sällan ryker folk i luven på varandra, säger Leif Karlsson.

Fast ska sanningen fram så tycker han att grannsämjan blivit sämre över lag. Matar man fåglar eller röker på balkongen kan det leda till osämja. Har man tv:n på för högt eller har en katt som styrker runt husknutarna så kan även det innebära att bovärden kontaktas.

– Då och då händer det att vi får ta kontakt med våra boendekonsulenter som har till uppgift att reda ut bråk och störningar.

Telefontiden är över och Leif Carlsson sätter sig i firmabilen för att åka tillbaka till Ljusne. En lägenhet ska besiktigas på Smedsvägen. Ett jobb som brukar ta runt en timme.

Den här lägenheten är i mycket bra skick och på förre hyresgästen Else-Maj Perssons städning finns inget att anmärka.

– Det är inte alltid en lägenhet är i så här bra skick. Hos barnfamiljer kan det se betydligt värre ut, och det är ju lätt att förstå. Hur många barn har inte gått fram med penna och kritor över tapeterna någon gång, säger Leif Carlsson samtidigt som han synar kyl, frys och spis.

Till och med antal spikhål noterar han i sitt protokoll. Vill det sig illa kan hyresgästen få betala för förstörda tapeter eller andra skador som uppstått under den tid de bott där. Men mycket är beroende på när den rustades senast och om det handlar om normalt slitage.

– Det är därför som det är så viktigt att notera allting i protokollet. Ingen ska ju behöva betala för det andra har gjort, konstaterar Leif.

Efter att ha besiktigat ytterligare en lägenhet byter han om till sportkläder för en innebandymatch. En timmes friskvård och Faxeholmens bovärdar är beredda att ta nya tag.