Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Från homofob till transaktivist

Hon föddes som Allan Nielsen 1953 i Köpenhamn, blev rikskänd homofob och kristdemokrat. 2011 bytte hon kön, men stannade i partiet. I dag kallar hon sig transaktivist. På måndag flyttar Maria Hansson Nielsen till Söderhamn.

Annons

– Grattis, du har fått en son, sa barnmorskan till min mamma. Vad hon inte visste då var att hon fått en dotter. Jag var fyra år när jag första gången ifrågasatte mitt kön. Gång på gång undrade jag varför jag inte var en flicka.

Det var 50-tal och transsexualism var inte särskilt känt, men Maria var säker på vem hon var. Tonårstiden var tuff, Maria mådde dåligt och började ta droger och inlagd på psyket.

– Allt lidande handlade om att jag inte vågade stå för vem jag egentligen var.

Hon engagerade sig på vänsterkanten, demonstrerade och var högljudd mot orättvisor. 1975 flyttade Maria från Köpenhamn till Krylbo. Livsstilen började bli allt mer ohållbar och kring jul samma år besökte hon Frälsningsarmen för att söka hjälp. Hon blev troende kristen, vilket ledde till att hon bytte partitillhörighet till KD.

– Men oavsett tro och politiska värderingar kände jag mig splittrad. Min kropp var en mans och jag kände mig som en bisexuell kvinna.

Strategin blev att som hon säger "spela Allan." Hon gifte sig med en kvinna och fick tre barn. Inombords var allt kaos. Ångesten ökade och Maria behövde ventiler. Hatet mot den egna personen kokade över och resulterade i att hon startade den homofientliga sajten "Evangelisten."

– Jag drev frågan för jag var rädd att själv avslöjas. Jag trodde jag skulle förlora allt om det kom fram vem jag var.

Maria träffade en ny kvinna, Gunilla från Skara, och gifte om sig. För att stå ut med livet brukade Maria klä sig i kvinnokläder i hemlighet. En dag kom Gunilla hem tidigare och Maria drog på sig ett par jeans ovanpå nylonstrumporna. Gunilla upptäckte det och konfronterade henne.

– Jag trodde hon skulle kasta ut mig. Men hon sa bara "du måste få hjälp."

Gunilla såg till att Maria kom i kontakt med ett utredningsteam. Transsexualitet anses än idag som en sjukdom i Sverige och för att få behandling behöver man diagnos. Maria klarade av processen, och stöttningen från Gunilla var avgörande, menar Maria.

– Även om det ledde till att vi skiljde oss så är jag glad att hon upptäckte mig.

Maria var 54 år när hon kom ut, och det var då hennes liv tog en ny vändning. Det var inte oproblematiskt att konfronteras med den lögn hon levt i fram till dess. I Skara hade hon blivit känd som Allan inom politiken. För sina provokativa utspel mot homosexuella var Allan Nielsen ett namn i hela Sverige. Därför valde Maria att hyra ett rum på det lokala biblioteket för att berätta offentligt om sin transsexualitet. Det gick bra initialt, men efter en tid upplevde hon sig kränkt på stan, då många kastade skällsord efter henne. Trots det mådde hon så mycket bättre, hel och sann mot sig själv. Fyra år senare, 2011, påbörjade hon den medicinska och kirurgiska könskorrigeringen.

Det politiska engagemanget som kristdemokrat fortsatte. I dag jobbar hon med att försöka påverka partiet inifrån. När till exempel kravet som tvingat närmare 900 transsexuella i Sverige att steriliseras avskaffades i januari 2013, var det bara Marias eget parti som motsatte sig. Hon upplever att det finns två falanger inom KD - en del som stöttade henne då hon som Allan drev "Evangelisten" och en del som idag stöttar henne som transaktivist.

– Jag är stolt över att vara den första transkvinnan på riksdagslistan för KD. Jag är också den första transkvinnan i KDs kvinnoförbund. Jag vill kämpa mot den kristna homofobin, därför är jag kvar i politiken. Kärlek är aldrig synd eller ondska, säger Maria Hansson Nielsen.