Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Från Ericsson till egna idéer

Ett tjugotal tidigare anställda vid Ericsson har gått vidare i en ny riktning.

Stefan Turri har jobbat vid lager och förråd på Ericssonfabriken och siktar nu på en ny tillvaro som egenföretagare. I en paus under kursen i starta eget berättar han:

– Det känns bra. Jag är inte orolig. Jag vet att jag fortfarande har en inkomst för egen del, och jag behöver inte få in en månadslön direkt. Ser jag att det inte funkar så kan jag backa tillbaka, säger han.

Han har köpt företaget Norr Paintball och ska prova att driva det.

– Man måste börja med någonting. Jag köpte det av en arbetskamrat som hållit på länge, men tröttnat.

Stefan Turri har haft funderingar på att starta eget redan för 20 år sedan.

– Men nu är det svårt att få jobb och då tänkte jag att jag kanske måste skapa ett eget jobb.

Den tanken delar han med många tidigare Ericssonanställda. På torsdagen hade drygt 20 personer samlats i lektionssalen vid CUL för sista lektionen i en starta eget-kurs, arrangerad av Region Gävleborg och Hudiksvalls Näringslivs AB, genom Framtidspaket Hudik. Ämnena för dagen var administration, bokföring, skatter och juridik. Mycket handlade om hur man håller ordning på papperen.

– Det är egentligen en kvällskurs som vi har sytt ihop till fyra tillfällen under två veckor, säger kursledaren Tommy Henriksen.

Han tycker att deltagarna tagit emot kursen positivt och berättar att det finns både de som är nyfikna och de som vill starta direkt.

– Det är bra att gå en kurs, för man kan värdera sin idé. Det kan också vara en bra idé att inte starta eget. Här får de ett underlag till att ta ett bra beslut. Det handlar även om tajming. Idén kanske behöver mogna någon månad eller upp till några år innan man känner att: nu passar det, nu kör vi!