Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Från 1980-talet i Åstorp till dagens skolkollaps

Vem kommer ihåg Gösta Brodin kommunpolitikern i Åstorp som startade den nedrustning som blev resultatet av kommunaliseringen?

Denne skolpolitiker med minst sagt lindrig kompetens i skolfrågor startade nedrustningen av skolan. Gösta Brodin var skolstyrelseordförande i Åstorp 1982. Han var socialdemokrat och ombudsman i Träindustriarbetareförbundet. Han gav startsignalen till vad man idag skulle kunna kalla Brodinskolan. Han ansåg inte bara att lärarna borde arbeta som vanligt folk och inte vara ledig på sommaren. Han tyckte även att lärarna var hutlöst överbetalda och lyssnade inte på de lokala makthavarna i tillräcklig utsträckning.

Idag med facit i hand kan man lugnt säga att Gösta Brodins program för hur skolan skulle organiseras är verklighet idag. Han fick i stort sett som han önskade. Vi fick Brodinskolan införd. Som lön för sin möda erbjöds han en plats i riksdagen. . Jag minns också tydligt Ulf Nilsson från Malmberget när han kommenterade kommunaliseringen. Han var på den tiden en mäkta populär föreläsare som åkte land och rike runt och för fulla hus föreläste om vad han ansåg om skolan i Sverige. Bland annat kommenterade han kommunaliseringen. En av kommentarerna var att nu riskerar skolan att hamna i klorna på lärarhatande skolpolitiker med sådana åsikter om lärare som; lärare är inte vanliga människor; lärare är lärardjävlar som är lediga på sommaren och som ska lära sig jobba dom också som vanligt folk.

Den gamle hedersmannen, slöjdläraren och fackföreningsmannen Willy Preibisch i Bollnäs hade inte heller några varmare sympatier till en kommunstyrd skola. Hans åsikt var att när kommunpolitikerna slåss om samma pengar så kommer skolan att förlora. Skolan kommer inte ha en chans emot vård och omsorg och mer prestigefyllda verksamheter. I dag tjusiga vyer om till exempel bandyhall och kraschade torgaffärer. Från att ha haft ett yrke med stor självständighet och professionell autonomi är lärarna nu inordnad i de kommunala rullorna och står under befäl av lokala skolpolitiker med lindrig kompetens och kanske egna dåliga skolerfarenheter. Själv arbetade jag som vårdlärare i 30 år. Jag hade en ännu sämre arbetsgivare i landstinget. Där kan man tala om verklig amatörism vad det gällde att sköta utbildningar. Landstingets utbildningsnämnd var så fjärran från verkligheten att jag och mina kollegor upplevde det som en stor förbättring när vi fick kommunen som arbetsgivare. Blev ni förvånade?

Resultaten från Pisa-undersökningen har skakat om den svenska skolan. När den redovisade dramatiskt fallande resultat för svenska elevers kunskaper skall man se detta som ett facit på hur kommunerna varit dåliga trädgårdsmästare och vanskött sina växthus så att plantorna slutat växa.

Andy Pallin

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel