Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Framtidsinriktat?

/

Håkan Juholts ”Förlåt mig”-turné rullar vidare genom landet. I förra veckan gjorde han ett besök på Gekås i Ullared.
Där han bland annat uttryckte att vd:n Boris Lennerhov borde få Nobelpris i handelsstrategi – vilket bortsett från att något sådant inte existerar var Juholts sätt att uttrycka att han var imponerad – för sin stora nyhet inför nästa sommar – en sportbar mitt i avdelningen för kvinnokläder.

Annons

Den här veckan går resan vidare, bland annat till Gävleborg. I mitten av veckan gör Juholt ett stopp eller två i trakterna av Gävle för att ursäkta sig och försöka att förklara.

Fast om det blir så mycket ursäktande återstår väl att se. På senare tid har det blivit mer och mer tydligt att Juholt egentligen inte tycker att han har något att be om ursäkt för. Nästan som att han nu ber om ursäkt för att han bad om ursäkt.

Det är lite snurrigt och inte helt lätt att förstå. Vilket kanske inte är särskilt konstigt eftersom det mesta har tagit sig sådana uttryck under Juholts tid som partiledare. Oavsett vad det än har handlat om.

När Håkan Juholt får frågor om de dåliga opinionssiffrorna som gäller såväl väljarnas förtroende för honom som partiledare och eventuell statsminister som för hela partiet så brukar han förklara det med att det är logiskt efter den turbulens som hyresersättningsdebatten orsakade. Och det är väl helt klart så att det ligger mycket i den analysen.

Problemet för Juholt är att trots att den turbulensen har lagt sig så bidrar han själv med att dra in sig själv i nya negativa historier genom att bland annat leverera det ena felaktiga påståendet efter det andra i sin iver att kritisera regeringen.

Ekots lördagsintervju under förra helgen blev inte heller särskilt lyckad. Åtminstone inte sett ur Juholts och Socialdemokraternas perspektiv. I stället för en skjuts framåt blev det till följd av ett internt missnöje – tydligast illustrerat med Anders Johanssons, partistyrelseledamot och kommunalråd i Sigtuna, sms – en debatt om Juholts bristande förmåga att uttrycka sig klart och tydligt samt ha koll på fakta.

Johanssons kritik är fullt berättigad även om den egentligen inte var menad att bli offentlig. Åtminstone påstås det så.

Som ett led av alla de här konstiga turerna antog Socialdemokraternas partistyrelse i fredags en strategi för hur partiet ska vända opinionen och dess företrädare ska framstå som mer kunniga, ärliga och framtidsinriktade.

Det är säkert bra att partistyrelsen antagit en sådan strategi. Men det bästa sättet att framstå som mer kunnig, ärlig och framtidsinriktad är ju faktiskt att bete sig så och att bedriva en sådan politik. Och i det avseendet har ju knappast Juholt varit ett särskilt gott föredöme.

Tvärtom är ju han till stora delar grunden till varför partistyrelsen anser sig behöva en strategi för att framstå i bättre dager.

Så om det inte i strategin finns nedtecknat klart och tydligt hur partiledaren ska agera – och Juholt håller sig till den – så kommer partistyrelsens förhoppning om hur Socialdemokraterna ska framstå framöver att stanna vid en from förhoppning.

Mycket tyder på det senare.

Fast det är inte enbart Juholts personliga tillkortakommanden som framkallar tvivel kring den här strategin.

Dagen före partistyrelsesammanträdet kallade Juholt till presskonferens för att presentera huvudsekreteraren i den programkommission som ska ta fram ett förslag till nytt partiprogram inför kongressen 2013. Ett tungt uppdrag, med stor makt över Socialdemokraternas framtida politik.

För detta uppdrag har man valt att utse den tidigare socialministern Lars Engqvist. En politisk comeback som är mycket svårbegriplig.

Förvisso beskrev humorgruppen Helt Apropå Engqvist som Socialdemokraternas räddare en gång i tiden. Men det är omkring 20 år sedan.

Då var han måhända fräsch. Det är han knappast nu.

Med Engqvist får Socialdemokraterna en post-förnyelse, tillbaka till det som en gång var. Vilket förvisso förefaller ligga väl i linje med Juholts retorik.

Men som näppeligen kan betraktas som framtidsinriktad.

Mer läsning

Annons