Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Framtidens företagare ställer ut i Edsbyns museum: "Man växer väldigt mycket som människa"

Nu drar framtidens företagare in i Edsbyns museum. Katarina Zagrodny, Elin Nyberg och Hilda Dahrén heter tre av de unga företagarna.

De kan även tänka sig att bli egna företagare i framtiden.

Entreprenörskap på riktigt är namnet på den nya utställningen i museet. Där kan besökarna fram till och med den 5 mars få en samlad och unik bild av de olika UF-företagen vid Voxnadalens gymnasium och företagens produkter.

Läs mer: Edsbyns museum visar hur Långgatan har förändrats

– Min affärsidé är att tillverka kortlekar med olika bandylag runtom i Sverige. Till en början har jag valt att göra det med Edsbyns IF, säger Katarina Zagrodny som driver Bandyleken UF.

Av 500 tryckta kortlekar finns det 60 kvar. Fotografierna på bandyspelarna har Ida Uddas Sigfridsson tagit.

– Det är jätteroligt att driva UF-företag. Man växer väldigt mycket som människa, säger Katarina.

Elin Nyberg är med och driver That´s life UF.

– Det är både roligt och svårt att vara UF-företagare. Vi har haft väldigt mycket brist på tid och jobbat på fritiden för vi har haft mycket annat att göra i skolan. Jag tycker det är värt det ändå, när det går bra för företaget, säger Elin.

That´s life UF har redan presenterats i Ljusnan. Man har producerat boken På egna ben, som på lätt svenska ger tips och råd till bland annat den som precis har flyttat hemifrån och ska ta eget ansvar för tvätt, matlagning och betalningar av räkningar med mera. Av de första 200 tryckta böckerna är 110 sålda hittills.

Läs mer: De har gett ut en guidebok till dem som nyss har flyttat hemifrån

Hilda Dahrén är med och driver Helsingland UF.

– Jag tycker det är jättekul. Det är väldigt mycket jobb och ibland är det svårt. Men det är roligt att få se framstegen vi gör, säger Hilda.

Helsingland UF tillverkar och säljer hälsingebockar med ny design, både av betong och som posters. Ida Uddas Sigfridsson står för designen. Hälsingebockarna i betong gjuter eleverna själva och hittills har man gjort 84 beställda bockar. Postersbockarna har man precis börjat med.

Healthy snacks UF bakar två sorters bars, en form av nyttigt mellanmål med bland annat havregryn och torkad frukt i. Den ena är riktigt nyttig och den andra är mindre nyttig. Tanken är att denna form av mellanmål även ska vara lätta att ta med sig. Innan man bestämde sig så fanns även tankar på att producera granola som är en form av müsli.

C.I.A UF kan också utläsas Chronic Illness Awareness. Med sitt företag vill tjejerna som driver det ge stöd till hjälp till dem som är drabbade av kroniska sjukdomar. De har för detta ändamål tagit fram ett armband i äkta silver. En del av intäkterna går till Jerringfonden, som jobbar för att främja fysiskt och/eller psykiskt missgynnade barns vård, fostran och utbildning.

Marketing UF har en smart affärsidé. Företaget marknadsför andra UF-företag, så även de UF-företag som man nu ställer ut med i Edsbyns museum.

Hälsingegårdars UF presenterar i sin monter en byggsats av trä. Av de olika bitarna kan man bygga sig en modell av en hälsingegård.

Läs mer: Kickoff för årets UF-företagare

UF eller Ung företagsamhet är en ideell och politiskt obunden utbildningsorganisation.

Sedan 1980 har gymnasieelever startat, drivit och avvecklat sina UF-företag inom ramen för UF-företagande. Det här läsåret 2015/2016 driver 26 430 gymnasieelever runtom i Sverige sådana företag.

Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Andrsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik