Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Framtiden tillhör oss – vilka annars?

/

Det började förra året i rätt liten skala. En Framtidsvecka i Söderhamn. För att sätta fokus på vår gemensamma framtid. Både på dess hot och möjligheter.

Annons

För det finns ingen anledning att ställa sig på barrikaderna och agera domedagsprofet. Lika lite som att blunda och drömma om att allt ordnar sig oavsett vad vi gör.

Domedagsprofeterna begår ofta misstaget att de extrapolerar utifrån dagsläget. Som om ingen förändring skulle vara möjlig.

Och de blundande drömmarna vågar inte se verkligheten, utan förnekar eller förtränger den och nöjer sig med att hålla tummarna.

Egentligen är varje vecka en framtidsvecka. Allt vi gör – eller inte gör – idag påverkar vår framtid. Men ibland kan det vara bra att samla tankar och engagemang kring klimat- och miljöfrågor lite mer koncentrerat.

Och ställa viktiga frågor och samtala om vilka omställningar som är nödvändiga för att skapa ett hållbart samhälle. Lokalt, nationellt och internationellt.

I år omfattar Framtidsveckan alla kommuner i Hälsingland. Det som började i liten skala i Söderhamn förra året på initiativ av tecknaren och debattören Anders Persson har inspirerat andra enskilda och organisationer i hela landskapet.

Det är verkligen en imponerande gräsrotsrörelse där många entusiaster satsat ideellt eftersom man brinner för dessa frågor.

Den här veckan genomförs långt över ett hundra programpunkter, alltifrån små möten med lokala diskussioner, till besök av välkända föreläsare som förhoppningsvis utmanar och väcker nya frågor och fortsatt engagemang.

Programpunkterna tar på olika sätt upp klimat, miljö och ekologiskt tänkande i vid mening liksom mer detaljerade områden som solvärme, lågenergilampor, biobränsle, second handinköp och politikerutfrågningar.

För även om det är viktigt att vi var och en, och alla tillsammans, söker en livsstil som på alla plan leder till ett hållbart samhälle och en hållbar utveckling, så handlar väldigt mycket om politisk vilja och politiska beslut.

Men politiker lever inte i en egen värld. De är förtroendevalda av oss väljare. Vi har de politiker vi förtjänar. Och vi får oftast de politiska beslut vi förtjänar.

Nu är livet inte så enkelt att ett visst parti har lösningen på klimat- och miljöfrågorna. Inte ens om de gör anspråk på att ha ordet miljö i partinamnet.

Klimat- och miljöfrågorna är större och viktigare än så. De kräver stora breda lösningar som bygger på ett växande tryck underifrån. Ett sådant tryck som Framtidsveckan och liknande rörelser är med om att skapa.

Och vi är en bra bit på väg. Miljömedvetandet är förhållandevis stort i vårt land i internationell jämförelse, både bland allmänheten och i de politiska partierna.

De stora miljöbovarna, med Kina och USA i spetsen, måste ta sitt ansvar om miljö- och klimatarbetet ska få några stora avgörande affekter.

Det innebär inte att Sveriges roll i världen är försumbar. Lika lite som din och min roll i lokalsamhället.

Som den välkända droppen som urholkar stenen. Inte genom sin storlek eller kraft. Utan genom sin envishet och uthållighet.

Eller som debattören Johan Ehrenberg säger i en av Framtidsveckans föreläsningar: "Visst kan du rädda världen – vem skulle annars göra det?"

Ja, vem skulle annars göra det?

Mer läsning

Annons