Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Framtiden till hör oss

/

"Framtiden tillhör oss, du och jag ska forma den, ingen annan kan göra det, framtiden det är vi."

Annons

Så sjöng trubaduren Börge Ring på 1970-talet i en visa som fångade och inspirerade många unga i sitt engagemang att förändra världen.

Naivt, troskyldigt, förenklat och slagordsmässigt, kanske någon tycker.

Kan så vara. Men icke desto mindre sant.

Vad du och jag tror på och gör – eller inte gör – spelar faktiskt roll. I första hand för oss själva och vår egen omgivning. Men det spelar också roll i ett större sammanhang. I synnerhet om vi är många som drar åt samma håll.

Visserligen har politiker och världens ledare ett stort – och ibland ett helt avgörande inflytande – över hur framtiden utformas. Men de är möjliga att påverka och förändra. Det finns det gott om exempel på.

Framtidsveckan, som just nu pågår runt om i Hälsingland och avslutas på söndag, är ett bra exempel på en folklig aktion som försöker sprida kunskap och väcka opinion för vårt gemensamma ansvar för framtiden.

Framtidsveckan har utvecklats till en imponerande gräsrotsrörelse.

Det började rätt anspråkslöst för två år sedan med en framtidsvecka i Söderhamn på initiativ av tecknaren och debattören Anders Persson. Men utan ett stort engagemang från många, många medarbetare som brinner för framtidsfrågorna hade det inte blivit något.

Förra året tog Framtidsveckan ordentlig fart och i år är det mängder med aktiviteter, föreläsningar och workshops i samtliga kommuner i Gävleborg.

När man kollar in det digra programmet kan man snabbt konstatera att det inte råder någon domedagsstämning, även om allvaret finns där över vad som kan hända om vi ingenting gör.

Nej, programmet rymmer det mesta från pannrumssafari och ekologisk odling, till förläsningar om miljö och klimat, och samtal om social hållbarhet.

Och i den tematidning som Framtidsveckan producerat finns en hel del praktiska tips om hur var och en kan bli lite miljösmartare och bidra till en hållbar omställning.

Inte för att det förändrar världen. Men det är betydelsefullt att låta ord och åsikter också få praktiska konsekvenser i vardagslivet. Det visar en viljeinriktning. Och när många drar åt samma håll kan det också påverka de större besluten.

Även om det är viktigt att vi var och en, och alla tillsammans, söker en livsstil som på olika sätt leder till en hållbar utveckling och ett hållbart samhälle, så handlar väldigt mycket om politisk vilja och politiska beslut.

Men politikerna lever inte i en egen värld. De är förtroendevalda av oss väljare. Vi har de politiker vi förtjänar. Och vi får också oftast de politiska beslut vi förtjänar.

Det är inte så enkelt att ett visst parti har lösningen på de viktiga framtidsfrågorna. Inte ens om de gör anspråk på att ordet miljö i partinamnet.

Miljö- och klimatfrågorna och kravet på en hållbar utveckling på alla plan är viktigare än så. De kräver stora och väl förankrade lösningar som bygger på ett tryck underifrån, exempelvis genom Framtidsveckan.

Egentligen är varje vecka en framtidsvecka. Allt vi gör varje dag – eller inte gör – påverkar vår framtid på något sätt.

Precis som dem välkända droppen som urholkar stenen. Inte genom sin storlek och kraft. Utan genom sin envishet och uthållighet.

"Framtiden tillhör oss, du och jag ska forma den, ingen annan kan göra det, framtiden det är vi."

Mer läsning

Annons