Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Framtiden oviss för Galleri Mazarin

Galleri Mazarin har utställning nummer 350 inbokad, liksom den kände fotografen Anders Petersen redan i februari.
Nu är framtiden högst oviss eftersom Rådhuskonditoriets är det. Det är där galleriet hållit till i 33 år.

I höstas hade den kände fotografen Anders Petersen, Stockholm, en uppmärksammad utställning på Fotografiska museet i Stockholm. Den femte februari skulle hans utställning på Galleri Mazarin i Söderhamn ha öppnat och dragit besökare under en månad. Nu har ordföranden Mats Holm tvingats kontakta honom och skjuta upp utställningen på en obestämd framtid.

– Det är verkligen synd, säger Mats Holm. Just nu står hela vår verksamhet i stjärnorna.

Anledningen är att framtiden för Rådhuskonditoriet i Söderhamn är oviss sedan nuvarande arrendatorn valt att säga upp arrendet till sista februari. Fastighetsägaren Hans Hammarström vill sälja både fastigheten och konditoriet i ett, och söker nu efter en lösning, men ingen ny arrendator.

Inte bara den legendariska fotografen Anders Petersens utställning har föreningen ställa in så länge framtiden är oviss. Ma Lo Skoglund, Holmsveden, skulle ha visat sina bilder under januari med start till föreningens årsmöte den tionde januari. Även hon har nyligen fått återbud på obestämd tid av Mats Holm, liksom utställare fram till oktober från Hudiksvall, Varberg, Uppsala och Söderhamn.

– Alla utställare jag varit i kontakt med har förklarat att de står kvar, förklarar Mats Holm. Så fort vi får klartecken att det blir en fortsatt verksamhet på Rådhuskonditoriet fortsätter vi enligt den planerade listan. Det är detta vi hoppas på.

Vid årsmötet den tionde januari hoppas han att läget för galleriet ska ha klarnat ytterligare. Då måste föreningen Fotografiska Galleriets Vänner, som driver Galleri Mazarin, i första hand ta ställning till om de kan fortsätta på Rådhuskonditoriet, om föreningen ska läggas i malpåse i avvaktan på annan lösning eller avvecklas helt.

Under 33 år har Galleri Mazarin haft fotoutställningar under hela året på Rådhuskonditoriet i Söderhamn. Verksamheten har kunnat pågå genom konditoriets intresse och att de därmed skött vakthållningen av verken. Under fjolåret utvecklades den med start av ett litet fotoboksbibliotek i samarbete med konditoriet.

1981 startade Galleri Mazarin sin verksamhet och utställning nummer 350 planerades till i april 2015, med Staffangymnasiet i Söderhamn. Nu pågår utställningen Naturfoto med 16 bilder av Börje Wallgren, Valbo.

– Jag hoppas verkligen att det inte blir den sista, säger ordföranden Mats Holm.