Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Framtiden för landsbygden skapar vi bäst tillsammans

Patrik Lundqvist (S), riksdagsledamot Gävleborg, i replik på Lars Beckman (M) i debatten om landsbygdspolitiken.

Annons

Svar till Lars Beckman: Rödgröna experiment hotar landsbygdens utveckling (helahälsingland.se 23/1)

Sverige som helhet tjänar på en S-ledd regering. Skattesänkningarnas och nedskärningarnas tid är förbi, nu utvecklar vi den svenska modellen, tillsammans mot ett bättre Sverige.

För att citera Lars Beckman i en annan debattartikel här i tidningen så märks det att det är valår, det grips efter varje halmstrå för att kritisera och såga det som regeringen gjort för Sverige i allmänhet och landsbygden i synnerhet.

I Beckmans värld blir investeringar på utbildning istället för den helt verkningslösa skattesänkningen för ungdomar ett slag rätt i solarplexus på landsbygden. Detta trots att en hel del har gjorts för att utöka möjligheterna för att studera utan att behöva flytta till större städer, till exempel via satsningar på lärcentra. Det gör att människor kan bo kvar med familjen och samtidigt utbilda sig, något som är livsviktigt för utvecklingen av en mindre ort.

Vi har dessutom påbörjat ett stort arbete med att flytta statliga jobb från Stockholm till andra delar av landet, detta för att stärka hela landet och kunna nyttja den kompetens som finns runt om i Sverige. Vi har jobbat fram en livsmedelsstrategi för att vi ser att Sverige inte kan klara sig utan en egen matproduktion. Det duger inte att låta marknaden, och möjligen några skattesänkningar styra en så viktig sektor. Det är bara ett par exempel och vi har mycket på gång för att ytterligare stärka hela Sverige.

Precis hela Beckmans och moderaternas svar på att landsbygden utarmas består i att sänka skatter, eller sänka ambitionerna på hur bra vi har det här i landet. Med det så kommer resultatet, marknaden får helt styra och bestämma vart utveckling sker. Den som tror det då automatiskt sker mer utveckling utanför storstäderna kan räcka upp handen.

Vi tror tvärtom, att om vi säkrar att utbildning och service finns i hela landet skapar vi också förutsättningar för hela landet att leva. Därför satsar vi hellre de offentliga resurserna på att utveckla lärcentra, säkra livsmedelsförsörjningen och flytta verksamheter från Stockholms innerstad för en statlig närvaro i hela landet. Vi socialdemokrater både tror på och ser potentialen i alla de människor som bor och verkar utanför storstäderna. Den potentialen vill vi att staten ska få del av, samtidigt som det bidrar till att stärka de lokala samhällena.

Mot detta står skattesänkningar och en uppskruvad ton, om förbud av vedspisar och chockhöjningar av ditten och datten. Högre ambitioner på vägunderhåll och utveckling av hela Sverige går helt enkelt inte ihop. Men vi tar fighten för framtiden på riktigt, för att hela Sverige ska leva.

Patrik Lundqvist (S)

riksdagsledamot Gävleborg

P.S. Vedspisen kan du gott behålla, ingen vill förbjuda den, däremot så ställer vi lite högre krav på nya vedspisar som installeras där ingen funnits förut.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel