Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Främlingsfientlighet är ingen förkylning

Tror ni att rasism är en barnsjukdom?

Jag känner mig lite rasistisk just nu men jag tror det går över till nästa vecka. Eller i alla fall till valet 2018.

Just nu behandlas begreppet rasism i svensk politik som om det vore ett slags övergående åkomma. Eller en barnsjukdom som förmodligen växer bort. Det är ett särdeles naivt, alternativt desperat, resonemang. Och naturligtvis är det vågmästarpartiet Sverigedemokraterna som fått de borgerliga partiledarna att slinka än hit, än dit. Ser de inte upp så hamnar de snart i diket.

Centerpartiet, som genom flyktingströmmar och politiskt kappvändande, varit det enda borgerliga parti som lyckas hålla en konsekvent linje, belönas följaktligen i senaste väljarbarometern av TV4/Novus: C rycker framåt för tredje mätningen i rad. Om det skulle vara val i dag säger 7,6 procent av väljarna att de skulle rösta på Centern.

De flesta kommer från Moderaterna, som tappar i motsvarande grad. Nu säger visserligen Anna Kinberg Batra (M ) att SD är ett rasistiskt parti eftersom de skyller alla landets problem på invandringen. Men Fredrik Reinfeldt-anhängarna har naturligtvis svårt att finna sig till rätta i partiets nya stenhårda invandringspolitik. Hon avfärdar i dagsläget ett samarbete med SD.

Det gör däremot inte Ebba Busch Thor (KD) som inte tycker att man kan kalla SD för ett rasistiskt parti utifrån partiets förda politik. Hon stänger heller inga dörrar för ett framtida samarbete.

Här om dagen firade Alliansen 12 år. Ett kanske inte helt klockrent jubileum som åberopar några klackar i taket, eller champagnekorkar i detsamma, med tanke på hur långt de enskilda partierna står från varann i många avgörande frågor. Migrations-, integrations- och asylpolitiken är ett sådan avgörande politikområde. Och förhållandet till Sverigedemokraterna.

Men vem kan anklaga partiledarna för svajighet? Flera opinionsbildare och ledarskribenter byter fot och trampar runt i argumentation som lyder: Det kanske inte är så farligt ändå? Socialdemokraterna hämtade stöd från kommunistiska VPK under många år? Nog har väl SD blivit normaliserade?

Två fel har aldrig blivit ett rätt.

Främlingsfientlighet är ingen förkylning. Det är en politisk ideologi och en människosyn varpå hela SD vilar.

Här hjälper endast vaccination.