Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Framkomligheten på våra vägar måste vara god året om

Det är många runt om i Sverige som har reagerat på den bristfälliga vinterväghållningen under de senaste åren. Inte minst har Sveriges Åkeriföretag slagit larm om de stora bristerna och även NTF, skriver tre M-politiker som vill se bättre röjning.

Annons

Den rödgröna regeringen har tydligt deklarerat sin fientliga inställning till landets bilförare och åkerinäringen från dag ett. Förutom att Miljöpartiet tar varje tillfälle i akt att svartmåla Sveriges bilägare, har den rödgröna regeringen höjt bensinskatten, dieselskatten, fordonsskatten och försämrat reseavdraget. Utöver det här har det rödgrönrosa styret i Stockholm experimenterat med symbolpolitiska förslag som feministisk snöröjning under mandatperioden, något som orsakat kaos i biltrafiken i Stockholm när snöröjningen på bilvägarna bortprioriterades under kraftigt snöfall.

Likt styret i Stockholm tycks regeringen bortse från de problem som bilisterna möter allt oftare under vinterhalvåret med begränsad framkomlighet på våra vägar på grund av bristfällig vinterväghållning. Det stockholmsfixerade Miljöpartiet låter förslag om utökad kollektivtrafik vara svaret på det mesta i infrastrukturpolitiken. Det kan säkert vara en dellösning innanför tullarna, men resten av landet är beroende av att kunna använda bilen för transporter och resor.

Sveriges Åkeriföretag har beställt en rapport från konsultföretaget WSP som har granskat viktiga vägar i Gävleborg och Dalarna. Undersökningen visar att det finns stora brister i utförandet av vinterväghållningen och att Trafikverkets krav i upphandlingarna inte har följts. Det är anmärkningsvärt att Trafikverket brister i ansvaret att säkerställa att det finns en fullgod vinterväghållning. Samtidigt är det uppseendeväckande att infrastrukturministern inte har redogjort för någon insikt om problemets omfattning eller presenterat några åtgärder för hur vinterväghållningen på de statliga vägarna i landet ska förbättras.

Att Sverige behöver ett bättre underhåll av det nuvarande vägnätet är tydligt. Frågan är om den rödgröna regeringen är benägen att agera för en fullgod vinterväghållning på våra vägar när den nuvarande linjen för landets rödgröna politiker, i kommuner så väl som i regeringen, tycks vara att försvåra situationen för landets bilägare och åkerinäringen.

Lars Beckman (M)

riksdagsledamot Gävleborgs län

Lena Asplund (M)

riksdagsledamot Västernorrland

Carl Oskar Bohlin (M)

riksdagsledamot Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel