Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Framgångsreceptet finns i valrörelsen 2006

/

I valet 2006 blev Centerpartiet tredje största parti och erhöll nästan åtta procent av rösterna. En framgång som starkt bidrog till att alliansen kunde bilda regering.
Senare på hösten samma år drogs riktlinjerna upp inför valet 2010. Då skulle man befästa sin position och dubblera röstetalet.

Annons

Tillsammans med ytterligare ett par målsättningar fastställde Centerpartiets förtroenderåd ett dokument med det sammanfattande namnet "Uppdrag 2010", där man också nedtecknade vilka åtgärder som behövde genomföras för att man skulle lyckas att nå de uppsatta målen.

Nu börjar vi se slutet av mandatperioden och det är bara fyra månader kvar till valdagen. I går träffades Centerpartiets förtroenderåd för att göra något av ett avstamp inför valrörelsen.

Någon genomgång av vad som har genomförts av det uppdrag som förtroenderådet gav på hösten 2006 gjordes däremot inte. Det är tyvärr osannolikt att det kommer att ske någon utvärdering av uppdraget ens efter valet.

I stället har Centerpartiet och partiledaren Maud Olofsson fokuserat om. Målsättningen har modifierats och sänkts. I opinionsmätningarna ligger partiet trots detta långt ifrån förra valresultatet och ännu längre från den nya målsättningen om tio procent.

Ofta hör man Olofsson och andra centerpartister försöka lugna frågvisa journalister med att det såg ut ungefär på samma sätt i opinionen för Centerpartiet vid den här tidpunkten 2006, och då gick det ju bra. Syftet med de här svaren är förhoppningsvis att förhindra krisrubriker och inte ett resultat av att centerpartisterna verkligen inte ser något problem med de taskiga opinionssiffrorna.

Det är nämligen betydligt enklare att göra stora framgångsval när man befinner sig i opposition och kan kritisera den förda politiken. Dessutom ska ju Centerpartiet inte bara upp till samma nivå som förra valet, utan har satt målsättningen ännu en bit upp.

Förhoppningsvis är Maud Olofsson och hennes partikollegor lyckosamma i sitt arbete med att attrahera väljarna att stoppa valsedeln som det står Centerpartiet på i kuverten på valdagen. Det finns ett stort behov av Centerpartiets politik.

Alla partier pratar om jobben, men bara Centerpartiet är tillräckligt tydligt när det gäller de som ska skapa de nya arbetstillfällena. Företagen och företagarna.

Det borde vara en bra grund för partiet att lyfta i opinionen. Framför allt om man kan kombinera det här med att samtidigt prata värderingar i valrörelsen. Att fokusera på individens rätt till självbestämmande och valfrihet. Komma tillbaka till de liberala frihetsfrågorna som präglade förra valrörelsen, med betoning på integritet, öppenhet, ökad rörlighet, individens rättigheter och inte minst dens möjligheter.

Det är ingen som riktigt har hållit fast i de här frågorna och vidareutvecklat dem under den här mandatperioden. Partiledningen har helt enkelt haft fullt upp med att regera landet.

Om Centerpartiet även i den här valrörelsen betonade de här värderingarna skulle det på ett väldigt tydligt sätt kontrastera mot den socialistiska sidans kollektiva begränsningspolitik. Och därmed skapa goda förutsättningar till en framgångsrik valrörelse.

Mer läsning

Annons