Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Framgång i EU-valet öppnar för riksdagsplats?

Miljöpartiets knall i EU-valet ekade ända till Färila. Där jublade miljöpartisten Karin Jansson över triumfen och för henne personligen innebär valresultatet också att hon tagit ett kliv närmare riksdagen.

I Ljusdals kommun fick de se sig slagna av Sverigedemokraterna med 14 röster i kampen om andraplatsen. Men nationellt skördade Miljöpartiet historiska triumfer och kan numer titulera sig som Sveriges näst största parti i EU-parlamentet.

– Det är lite häftigt, säger den lokala miljöpartisten Karin Jansson från Färila.

Om valresultatet står sig, de sista poströsterna är färdigräknade på onsdag, får Miljöpartiet tre mandat till EU-parlamentet istället för dagens två. Det innebär att de väntade namnen Isabella Löwin och Peter Eriksson får sällskap av en tredje, som just nu heter Bodil Ceballos. Som tredjenamn på partiets lista ligger Gävlebon mycket bra till. Visserligen har Miljöpartiets jämställdhetssamordnare Linnea Engström utmålats som en tänkbar kryssfavorit och skulle kunna ta sig förbi Bodil Ceballos på så sätt.

Men Karin Jansson skulle gärna se att Gävleborgskandidaten lyckas knipa den tredje platsen.

– Om Bodil kommer in i parlamentet är det jättekul. Hon är bra på migrations- och flyktingfrågor och skulle vara en tillgång i parlamentet.

Vad skulle det innebära att få in en lokal företrädare?

– De skulle ge bättre inblick i vad som händer där, en ingång på ett annat sätt, säger Karin Jansson.

För hennes del innebär det också att höstens riksdagsval hamnar i ett nytt ljus. 2010 var Bodil Ceballos partiets förstanamn från Gävleborg och Karin Jansson var trea. Men eftersom Ceballos inte är valbar i september öppnar det för att Karin Jansson, som nu är Gävleborgs andranamn, kan ta steget in i riksdagen. Men hon vill inte säga att hennes chanser är stora.

– Nja, stor är fel ord. Anders (Schröder reds. anm.) är vårt andranamn och det är rätt så sannolikt att han kommer in. Men det är mycket kvar till att vi får två mandat från Gävleborg.

Själv har hon siktet på landstingsvalet, där hon är förstanamn, men oavsett hur det går för henne personligen är det viktiga att de gröna frågorna hamnar på agendan säger hon.

– Om jag hamnar i riksdag, landsting eller på mitt vanliga jobb spelar inte så stor roll. Vi ska rädda världen, positionerna suktar jag inte efter, säger Karin Jansson.

I riskdagsvalet 2010 fick partiet 7,34 procent och Miljöpartiet i Gävleborg fick ett riksdagsmandat.