Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Framåt för S i Söderhamn – katastrofal förlust i Stockholm

/

Annons

Söndagens EU-val kommer att sätta djupa avtryck i de politiska partiernas strategiska diskussioner. Uppenbart är att valrörelsen påverkat många väljare. Folkpartiet och Miljöpartiet har all anledning att glädjas med framgångarna. För de övriga riksdagspartierna är utgången dystrare.

I denna ledare väljer jag att begränsa mig till Socialdemokraternas valresultat.

Partiet upprepade på någon tiondel när resultatet från 2004. Det vill säga i två EU-val å rad har Socialdemokraterna gjort sina sämsta valresultat sedan vi fick allmän rösträtt i vårt land.

Samtidigt ser vi att det finns stora regionala skillnader. I Söderhamn ökar Socialdemokraterna med hela 9,8 procent till 35,6. Det innebär att man ligger hela 11 procentenheter högre än riksgenomsnittet.

I de flesta kommunerna i skogslänen har vi en liknande bild. I Storstockholm och Skåne gör Socialdemokraterna ett riktigt dåligt val. Sämsta resultatet noterades i Stockholms stad där väljarna placerade S först på fjärde plats.

Runt Stockholms län ser vi också hur svårt S har att hävda sig i Uppsala och Västerås. I Göteborg behåller däremot partiet sin väljarandel.

Mot denna bakgrund känns det märkligt att läsa hur Socialdemokratiska partiets veckotidning Aktuellt i Politiken speglar EU-valet. På första sidan publiceras en stor bild med leende partiföreträdare. I rubriken citeras Mona Sahlin som säger det bådar gått inför riksdagsvalet 2010.

Psykologiskt kan man möjligen förstå att en partiledning som pressats hårt av vårens kampanjer mot arbetarrörelsen andas ut. Socialdemokraterna är fortsatt det största partiet. När valdeltagandet ökade lyckades man mobilisera tillräckligt många väljare för att nå upp till valresultatet 2004.

Lägg därtill att valrörelsen på många håll varit mycket aktivare än vid tidigare EU-val. Det gäller inte minst i Söderhamns kommun. Där många valarbetande socialdemokrater bidrog till valframgången.

Till det positiva hör också att den interna debatten om vilka som röstat för eller emot ett svenskt EU-medlemskap i folkomröstningen 1994 äntligen tycks ha lagts på hyllan. Det bör rimligen ge en bättre grund för det politiska arbetet i parlamentet och inte minst inför kommande EU-valrörelser.

Kvar står emellertid att EU-valet 2009 är ett riktigt uselt val för Socialdemokraterna. Jag utgår från att partiets ledning reservationslöst kommer att erkänna misslyckandet i Storstockholm och Skåne. Alla försök att blanda bort korten kommer att leda till en trovärdighetskris.

Inför valet 2010 måste nu den socialdemokratiska partiledningen målmedvetet arbeta för att ta tillbaka förlorad mark i de folkrika storstadslänen. Självfallet kräver detta en grundlig politisk analys.

Därtill krävs dessutom säkert en mera genomtänkt och långsiktig strategi för hur Socialdemokraterna skall kunna föra en dialog med väljarna i storstadsområdena om den framtida inriktningen av svensk politik.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mer läsning

Annons