Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Framåt för företaget Trux: ”Vi ser ljust på framtiden”

Företaget Trux är Europas ledande tillverkare av frontskydd i aluminium. I år firar företaget 30 år.

– Vi var först på marknaden med den här typen av produkter, säger platschefen Hasse Olsson.

Trux AB ligger beläget i Norrkämsta industriområde i Ljusdal och ingår i Mekanotjänst Holding AB. Trux är marknadsledande i Europa inom området frontmonterad säkerhetsutrustning för tunga lastbilar. Idag har man ett brett sortiment av säkerhets- och stylingutrustning för de tunga fordonen.

Läs mer: Trux söker partnerskap i Tanzania

– Det började någon gång i mitten på 80-talet. Det var mycket problem med stora mängder älg efter vägarna och det blev många viltolyckor. En åkare hade sett bilder på bilar från Australien som hade frontskydd, och tyckte att det vore något som vi i Sverige kunde använda, berättar platschefen Hasse Olsson.

Läs mer: Europamästare på besök

Personen kontaktade Axel Sandstedt, ägare av Exte, världsledande på lastförankring i aluminium, och frågade om de kunde ta fram ett frontskydd för den svenska marknaden.

Exte satsade senare på frontskydden men blev stoppade av Trafiksäkerhetsverket som menade att frontskydden var farliga, vilket resulterade i att man förbjöd dem.

– Men det fanns inga tester på detta, utan det var ett tyckande. Tillsammans med Chalmers tekniska högskola i Göteborg gjorde företaget tester med krockdockor och kom fram till att det inte hade någon större betydelse om det satt frontskydd i fronten. Det kunde till och med vara en fördel.

En dispens från lagen utfärdades, under förutsättning att man satte galler mellan rören och gummidämpare.

1986 sålde Axel Sandstedt Exte, tog med sig frontskydden som produkt och bildade Trux.

– Vi flyttade verksamheten från Färila till Ljusdal 2001 och är idag ungefär 20 anställda, säger Hasse Olsson.

Sverige är den enskilt största marknaden och därefter kommer Norge, Tyskland, England och Holland. Trux frontskydd finns på hela den europeiska marknaden till Tanzania, Afrika. Tack vare samarbeten med Volvo och Scania monteras frontskydden även i Brasilien och Kina.

– Kvalitén är omtyckt och designen tilltalar de flesta. Vi ser ganska ljust på framtiden då vi har väldigt stora potentiella marknader där vi inte har varit än, avslutar Hasse Olsson.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!