Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fram och tillbaka inom vårdapparaten

Val efter val har ni, kära politiker, hållit fram tre områden som det skulle satsas extra på. Ni frågar vilka? Jo, det var vård, skola och omsorg.

Annons

Jag som arbetat en längre tid inom skolan såg inget av den satsning ni utlovade. Tvärtom fick vi lärare högre arbetsbelastning och sänkta budgetar för läromedelsinköp. Kanske var det de få förstelärarna med rätta kontakterna som ni menade ni skulle satsa på? Några fick rejäla påslag för de hade rätt inställning till lärandet, samt höll med er politiker att höjda anslag till läromedel inte var lösningen på skolans problem.

Nu är jag pensionär sedan ett par år och får uppleva den vårdsatsning ni utlovade. Jag har drabbats av cancer. Efter att ha skickats hit och dit fram och tillbaka, och mött förvånade jourläkare som undrat vad jag blev skickade till dem för. Kan bara ta mig för hakan av häpnad. Ett exempel: Eftersom min cancer växt oroväckande på kort tid så ville min läkare på onkologen i Gävle att en läkare i min närhet skulle känna på min buk. Denne jourläkare som jag fick kontakt med var helt häpen över att inte "min" läkare ville göra undersökningen och skickade mig hem igen. Nästa steg var att "min" läkare ville att jag skulle åka till jouren i Hudiksvall. Till slut efter en veckas trassel fick jag en ny läkare från onkologen som ordnade upp ett spår åt mig i sjukvårdens irrgångar. Hoppas det går bättre nu.

Sedan har vi det där med front desk-bemötandet inom sjukvården. Ingen vänlighet eller service, snarare som om man kom och besvärade. Gäller inte alla men tillräckligt många för att humöret ska gå ned. Jag har ett exempel. Hade blivit uppringd från onkologen som sa att ett fax skickats till "min" vårdcentral och att jag skulle åka dit för provtagning. Kommer till min vårdcentral där jag möts av en kvinna som jag förklarar mitt ärende för. Vad säger hon då? Inte ska du tro att ett fax kommer fram så snart, du får vänta. Jag blev häpen och stod kvar, sa till henne att fax går väldigt snabbt att skicka, nej sa hon.

Kallegula

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel