Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fram med pengarna till försvaret nu, Löfven

När den försvars- och säkerhetspolitiska debatten drar till Sälen för Folk och Försvars rikskonferens på söndag är det två saker som kommer att hänga som en skugga över det officiella programmet - pengarna och handlingskraft.

För statsminister Stefan Löfven (S) som invigningstalar faller skuggan särskilt tungt.

USA:s val av Donald Trump gör säkerhetspolitiken mycket svårare att förutsäga. Dessutom har svenskt synsätt vilat tungt på Pax Americana som den yttersta garant för svensk suveränitet. Även om Löfven väntas ha med sig en säkerhetsstrategi så finns inget dokument i världen som kan ta bort behovet av mer pengar i en allt mer osäker tid.

Försvaret har inte tid att vänta på försvarsberedning och nytt försvarsbeslut för tiden efter 2020. Den gamla försvarsuppgörelsen från 2015 var redan anorektisk när den togs. Försvarsmaktens redan nedhyvlade äskande, för att leverera det som många utgår ifrån redan finns, halverades.

Utöver det är dessutom försvarsnivån redan överspelad av utvecklingen. Det behöver framför allt finansminister Magdalena Andersson, delar av UD, Miljöpartiets ledning och de Moderaterna som fortfarande har den reinfeldtska synen på försvaret som särintresse inse.

Och det brådskar.

Vägen framåt måste vara handlingskraft genom ”omedelbara åtgärder”. Politiken behöver gå in med samma beslutsamhet för att hantera situationen som man visade under flyktingkrisen. Det är åtgärder som ligger utanför dagens budget och som städar gamla försyndelser, men även det som kan höja tröskeln för konflikt.

De flesta av aktörerna kan sätta en siffra på vad de kan göra för att minska gapet mot möjlig förmåga. Det är åtgärder som också ligger i linje med planerad utveckling av respektive myndighet.

Läs mer: Nej regeringen, 12 kanoner löser inte Sveriges försvarsproblem

Låt mig bara nämna några möjliga åtgärder som kan beslutas om omedelbart:

MSB fick inte sitt äskade på 80 miljoner beviljat för att arbeta med ”Sjukvårdens säkerhet i kris och krig” och kunna kommunicera krypterat. Det sistnämnda kräver både utrustning och lokaler, däribland en "gemensam fysisk arena att mötas på för bevakningsansvariga myndigheter".

En annan greppbar åtgärd är att rädda sensorn ArtE 740 från slakt, om det inte redan är försent. Det innebär att det nyss återupplivade kustrobotbatteriet kan operera självständigt. Dessutom kan Archerpjäser modifieras för att verka mot sjömål för en mindre peng. Tillsammans med förbandssättning av de 24 pjäser som Norge inte köpte kan tröskeln höjas avsevärt på Gotland och exempelvis Blekinge.

Behövs det kan även Finlands reservister nyttjas genom kontrakt.

Plocka in reservofficerare som trupputbildare, eller för tjänstgöring i förbanden, för att inte värnplikten ska sänka förbandens stridsförmåga när resurser går till utbildning. Behövs det kan även Finlands reservister nyttjas genom kontrakt.

Läs mer: Finlands reservister redo att lösa Sveriges försvarsproblem

Återupprätta beredskapspolisen som kan gå in och förstärka exempelvis bevakning av anläggningar som har betydelse för totalförvaret.

En ny nygammal myndighet som kan ta helhetsgrepp på det psykologiska försvaret skulle kunna snabbt komma till stånd för en initial insats på kanske bara 15 miljoner kronor. Här finns kompetenser inom MSB och Försvarshögskolan att bygga på. Alternativet är att använda pengarna för att förstärka MSB:s uppdrag med samma summa, men att ge arbetet en mer utåtriktad roll.

Rysslandsforskningen och rekryteringen till Rysslandsstudier är sorgligt eftersatt i Sverige efter Kalla Kriget. Jämför man Utrikespolitiska institut i Stockholm och Helsingfors har Finland tio gånger mer resurser för Ryssland. Här behövs ett snabbt lyft och satsning tillsammans med befintliga institutioner. Precis som med att stärka det psykologiska försvaret är det felräkningspengar i en statsbudget.

Den försvarspolitiska debatten har förändrats genom centerledaren Annie Lööfs löfte om att Sverige som sämst ska ligga på nordiskt genomsnitt i försvarsutgifter som andel av BNP.

Det som också talar för att politiken levererar under 2017 är att dynamiken i den försvarspolitiska debatten har förändrats genom centerledaren Annie Lööfs löfte om att Sverige som sämst ska ligga på nordiskt genomsnitt i försvarsutgifter som andel av BNP.

Det sätter tryck på statsminister Stefan Löfven och oppositionsledaren Anna Kinberg Batra (M) att ta ansvar. Särskilt om de har statsministerambitioner efter 2018.

Och det behövs handlingskraft och helhetssyn. Och pengar.

Läs mer: ÖB behöver mer pengar för att möta hoten

Uppdatering: Sedan texten publicerades har först Kristdemokraterna och sedan Moderaterna lagt förslag om mer pengar till försvaret under den här försvarsperioden.

Intresserad av Säkerhetspolitik och Informationskrig? Missa inte Podd 72! Podden handlar om att vara redo, om kriser, katastrofer, prepping, säkerhetspolitik och informationskrig. Finns att ladda ned på iTunes och Acast.

#21 Uppsnack inför #FoFRK - totalförsvar, psykförsvar och bussresa i Polen

#20 Finland fyller 100 år i en utmanande tid

#19 Trump blir den fria världens ledare, kommer vintern nu?

#18 Missilsköld, ny ubåt och bussresa i Polen

#17 Finland´s FM Soini: "They know we will defend ourserselves like tigers and lions together"

#16 Security in the Baltic Sea region - a podcast with Edward Lucas

#15 "Lögn och förbannad dikt", samtal med försvarsministern om informationskriget

#14 Återvunnen självständighet firar 25 år och gasledningen som delar Europa

#13 kl 07:58 kom explosionen

#12 Brexitspecial 2 - Och nu då, vad hände och varför?

#11 Brexitspecial - inför omröstningen

#10 Podd72 går på världspremiären för Gripen E

#9 Fem år sen Fukushima, alver mot troll och dina preppingfrågor

#8 Preppa för Sportlovskyla, kulturen i säkerhetsdoktrinen & Lars Wilderäng

#7 Maskrosrötter, fredsförsök i Syrien och hur Ryssland trollar litvinenkorapporten

#6 På FoFRK del 3: "ÖB lovar försöka stoppa Bergsjös anfall, finländska myter och energiplanering för krig"

#5: Från FoFRK del 2:"Sveriges förmåga får betyg, MSB:s GD och kvällspressens utsända"

#4: Från FoFRK 1: "En Skipper, en stjärnförfattare och en civil krishantering"

#3: Medborgaransvaret i Kris, Ryssland och besök på skräckhotellet

# 2: Så fixar du strömavbrottet & kan det bli krig på Balkan?

#1: Preppa med barn och Svarta svanar