Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fram med checkhäftet när Totalförsvaret börjar om från början

Svensk försvarsförmåga avgörs inte av det militära försvaret enbart. Svensk försvarsförmåga handlar om Totalförsvar, militärt och civilt tillsammans, den planeringen har nu upptagits efter en dvala på 15 år där det mesta har skrotats, glömts bort och försvunnit ur organisationerna.

Annons

Samtidigt har samhället förvandlats i hög hastighet. Posten är inte längre än en riktig post, flera bolag trafikerar järnvägen för att nämna två exempel. För kommuner och landsting innebär det ett återtagande som är minst sagt både utmanande och resurskrävande.

Om båda föräldrarna tas i anspråk i Totalförsvaret, hur löser man barnomsorgsfrågan. Hur ska äldreomsorgen fungera utan elektricitet som gör att även vattenförsörjningen slås ut

Hur ska sjukhus fungera när det inte finns några rena lakan samtidigt som ett ”masskadeutfall” efter bombningar kommer in? Hur är det ställt med skyddsrum? Vilka maskiner finns för att röja utbombade hus och kanske rädda instängda människor? Hur ska massbegravningar lösas på både ett sanitärt och etiskt sätt?

Men att börja planera innebär på byråkratsvenska inte att planeringen börjat, utan att man börjar planera för planeringen, eller rättare sagt planera för att förhandla om planeringen av hur man planerar för planeringen.

Läs mer: När en riksdagsledamot säger sig inte kunna klara sig själv ens 72 timmar...

Men att börja planera innebär på byråkratsvenska inte att planeringen börjat, utan att man börjar planera för planeringen, eller rättare sagt planera för att förhandla om planeringen av hur man planerar för planeringen.

I ett brev till regeringen som Altinget.se tagit del av skriver SKL, Sveriges Kommuner och Landsting, att en sådan förhandling bara kan bli meningsfull om regeringen ”ersätter kommuner och landsting för tillkommande uppgifter”.

Vilka uppgifter som ska ligga på kommuner och landsting är inte definierade och det väntas ta något år. Samtidigt pekar SKL på en rad ändrade förutsättningar. Statlig utbildning av civilpliktiga har inte existerat på många år. Statens förråd av materiel för räddningstjänst ”under höjd beredskap” finns inte längre. Bergrum med drivmedel är avyttrade och några livsmedelslager finns inte längre.

Hur livsmedel, som inte finns, sedan ska distribueras finns det heller ingen planering för.

Läs mer: Så kan Sverige drabbas av ofred

När Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap begärde 80 extra miljoner, för bland annat katastrofmedicinberedskap blev det inga nya pengar i årets budget.

Och utan statlig finansiering blir det inget civilförsvar, och då blir det inget Totalförsvar.

Orsaken till att planeringen nu ska återtas är det försämrade säkerhetspolitiska läget. När Kristina Bergendal, som är ställföreträdande chef för MUST, militära underrättelsetjänsten, i veckan pratade på Försvarsföretagsdagarna betonade hon att Sveriges närområde för en allt större säkerhetspolitisk och militär betydelse och räknade upp möjliga medel för påverkan mot Sverige och svenska intressen. Här nämndes bland annat krig, hot om krig, cyberattacker, informationsoperationer, gränskränkningar och attacker på ekonomisk infrastruktur.

Läs mer: Tusentals statliga cyberangrepp mot Sverige

Ett av främsta hoten beskrivs vara främmande underrättelsearbete, och Bergendals slutsats var att vikten av totalförsvarsplanering i detta sammanhang ökar.

Att regeringen i detta läge inte låter Totalförsvaret få snabbspår för att åstadkomma resultat är fel signal. Här behöver svensk statsförvaltning och politisk ledning behöva visa sig från sin bästa sida, inte tro att det är som vanligt.

Ge MSB och andra berörda myndigheter ett checkhäfte in blanco för 2017 för att komma igång med planering, genomföra utbildningar och införskaffa förråd som inte finns i budgeten för nästa år. Och kommuner och landsting måste få ett löfte om kostnadsersättning.

Sverige gjorde så under migrationskrisens topp, så det går - men bara om insikten finns att det är tid för handling.

Läs mer: ÖB är stridsflygaren som vägrar nederlag

Intresserad av Totalförsvar? Missa inte Podd 72! Podden handlar om att vara redo, om kriser, katastrofer, prepping, säkerhetspolitik och informationskrig. Finns att ladda ned på iTunes och Acast.

#19 Trump blir den fria världens ledare, kommer vintern nu?

#18 Missilsköld, ny ubåt och bussresa i Polen

#17 Finland´s FM Soini: "They know we will defend ourserselves like tigers and lions together"

#16 Security in the Baltic Sea region - a podcast with Edward Lucas

#15 "Lögn och förbannad dikt", samtal med försvarsministern om informationskriget

#14 Återvunnen självständighet firar 25 år och gasledningen som delar Europa

#13 kl 07:58 kom explosionen

#12 Brexitspecial 2 - Och nu då, vad hände och varför?

#11 Brexitspecial - inför omröstningen

#10 Podd72 går på världspremiären för Gripen E

#9 Fem år sen Fukushima, alver mot troll och dina preppingfrågor

#8 Preppa för Sportlovskyla, kulturen i säkerhetsdoktrinen & Lars Wilderäng

#7 Maskrosrötter, fredsförsök i Syrien och hur Ryssland trollar litvinenkorapporten

#6 På FoFRK del 3: "ÖB lovar försöka stoppa Bergsjös anfall, finländska myter och energiplanering för krig"

#5: Från FoFRK del 2:"Sveriges förmåga får betyg, MSB:s GD och kvällspressens utsända"

#4: Från FoFRK 1: "En Skipper, en stjärnförfattare och en civil krishantering"

#3: Medborgaransvaret i Kris, Ryssland och besök på skräckhotellet

# 2: Så fixar du strömavbrottet & kan det bli krig på Balkan?

#1: Preppa med barn och Svarta svanar