Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frågetecken kvar om skolskjutsbeslut

/
  • Det som var tänkt att bli en frågestund om skolskjutsbeslutet blev i stället ett informationsmöte, eftersom de ledande politikerna inte kom.

Friskolerektorerna i Ljusdal hade på onsdag kväll bjudit in politikerna i barn- och utbildningsnämnden, bun, till en frågestund om beslutet om skolskjutsar som togs förra året och som ska börja gälla i höst.

Annons

Beslutet som bun tog lyder: "Kommunen betalar inte skolskjuts för eleverna vid våra friskolor. Friskolor som betalar för skolskjutsen kan dock få denna samordnad med kommunens skolskjutsar".

Hittills har eleverna i friskolorna fått skolskjuts till den kommunala skola de skulle ha gått i om de inte valt friskola. Sedan har de promenerat ifrån den kommunala skolan till friskolan. Det har fungerat bra.

Friskolorna får inte med pengar till barnens skolskjutsar i elevpengen, berättade Mats Eriksson, rektor på Tallbacken.

Mötet blev mera ett informationsmöte än en frågestund eftersom de ledande politikerna inte kom.

Mats Eriksson och Erik Nilsson på Vintergatan kommer i stället få träffa bun:s ordförande Malin Ängerå (S), kommunalrådet Marit Holmstrand (S), oppositionsrådet Jan Hedlund (M) och utbildningschef Stefan Meuller om två veckor.

Skolskjutsfrågan är komplicerad, eftersom det handlar om två kassor, en i kommunstyrelsen och en i barn- och utbildningsnämnden, en kassa för linjetrafik och en för skolbussarna.

– Vi anser att bun måste ta tillbaka beslutet och göra det tydligt, sa friskolerektorerna.

Mer läsning

Annons