Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Frågan hör hemma i Sverige

EU måste respektera det nationella självbestämmandet och sluta lägga sig i svensk rovdjurspolitik. I stället behöver EU:s huvudsakliga fokus riktas mot att skapa förutsättningar för jobb, tillväxt och konkurrenskraft.

I en tid präglad av tilltagande global konkurrens och den finansiella krisen är det angeläget att EU-samarbetet fokuserar på rätt saker. EU bör inte ägna tid och kraft åt att ha synpunkter på den svenska rovdjurspolitiken. Alliansregeringen har sedan tillträdet haft linjen att svensk rovdjurspolitik bör ta sin utgångspunkt i den svenska landsbygdens förutsättningar. Det är olyckligt att EU från tid till annan har haft synpunkter på detta. På sikt riskerar förtroendet för EU-samarbetet att minska om inte den här typen av inblandning i nationell politik upphör. Rätt beslut ska fattas på rätt plats om EU-samarbetet ska nå framgång i det som är unionens just nu viktigaste utmaningar: Konkurrenskraft och jobb.

Sverige är ett av få länder där jobben blivit fler, där statsskulden minskat och där tillväxten varit relativt god trots krisen. Jobbskatteavdraget har stöttat Sverige genom krisen och bidrar långsiktigt 100 000 fler jobb. Samtidigt är utvecklingen för jobben beroende av att Europa flyttar fram sina positioner kring konkurrenskraft, handel och forskning. Exporten motsvarar halva Sveriges BNP. Som en liten öppen ekonomi är svenska jobb beroende av att våra exportmarknader stärks.

Den inre marknaden fungerar ännu inte fullt ut. Fortfarande finns handelshinder som leder till att företag hindras från att växa och anställa. För att stärka jobbförutsättningarna behöver byråkrati och handelshinder motas tillbaka, budgetdisciplinen skärpas och ordning och reda i medlemsstaternas offentliga finanser prioriteras. Att EU då lägger kraft på att försöka diktera hur många vargar vi ska ha i svenska skogar är både fel i sak och fel använda resurser.

EU har gjort Europa bättre. För att förstärka den inriktningen behövs en politik som sätter jobben i fokus och där samarbetets kärna stärks. Ordning och reda i ekonomin, och rätt beslut på rätt plats. Den 25 maj har alla med rösträtt möjligheten att välja inriktning för EU. Vårt tydliga löfte är att göra vad vi kan för att hålla rovdjurspolitiken borta från EU och Bryssels maktkorridorer. Frågan hör hemma i Sverige!

Carl-Oskar Bohlin (M)

fyra på den moderata valsedeln till EU-parlamentet

Lars Beckman (M)

riksdagsledamot Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel