Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fp-veteran gör comeback

/

Efter 30 år i politiken tänkte Ann Berg trappa ned och jobba med husprojekten hemma i Njutångers Boda. I stället blev hon förstanamn på Folkpartiets fullmäktigelista i Hudiksvall.

Annons

En gammal körväg leder fram till det lilla röda 20-talshuset, som ligger inbäddat i grönska intill en hage med tjurar. Här har Ann Berg och hennes man tillbringat somrarna sedan 1990-talet.

Här finns varken el eller vatten, och på vintern är det "kallt och jävligt" - men här känner hon också en väldig ro.

- Man hör skogens sus, fåglarna som kvittrar, oxarna i hagen. Man varvar ner, säger Ann Berg.

Nu har hon dock året-runt-bostad i ett lite modernare hus med eternitfasad, några hundra meter bort. Maken delar sitt boende mellan Njutånger och Stockholm.

Det var i Stockholm hennes politiska engagemang väcktes i mitten av 1970-talet.

- Jag satt hemma och gnällde över något, och då blev min man sur och sade att jag skulle gå med i ett politiskt parti i stället.

Sagt och gjort; Efter en genomgång av partiernas program föll valet på Folkpartiet och där har hon stannat.

- Det finns saker jag inte har gillat, men frihetsfrågorna har alltid varit det viktigaste.

Hon har suttit i kyrkofullmäktige, kommunfullmäktige och landstingsfullmäktige och var ombudsman 1983-89 när väljarstödet flerdubblades under partiledaren Bengt Westerberg. I många år var hon också ansvarig för Vuxenskolans högkvarter i Stockholm.

Rätten till självbestämmande är central, menar Ann Berg.

- Jag gillar inte det här kollektiva. Facket är väl bra, men ingen ska sitta där uppe och bestämma vad jag ska göra med mina pengar. Själv bor jag i ett ruckel i stället för ett tjusigt hus, för att jag prioriterar andra saker

Men det behövs också ett socialt skyddsnät. När man behöver hjälp ska man få det.

- Sedan tycker jag att man ska ställa krav på folk. Där är jag lite hård, kanske. Om man kan jobba så ska man jobba, man ska bidra med det man kan.

Hon tror att den kritiska bilden av förändringarna i sjukförsäkringen är överdriven, och säger att man inte får känna efter så mycket, utan "ta sig i kragen om man vill komma någonstans". Detsamma gäller för unga människor som vill få ett jobb; man kan inte begära att genast få bra jobb och hög lön.

Och ungdomar som förstör och begår brott borde få jobba för att ersätta skadorna i stället för att få "ett kvartssamtal med socialtjänsten".

- Dom som bråkar, förstör och mobbar, dom ska märka att man inte kan göra så.

Å andra sidan är hon tveksam till om barnfamiljer ska tvingas flytta till en annan landsända för att få jobb, och hon är kluven till partiets krav på språktest för invandrare.

Ann Berg har också ett stort engagemang för djuren - så stort att hennes barn tycker att hon överdriver när hon vägrar att ta ned den stora granen utanför huset av hänsyn till myrstacken under den.

- Jag brukar säga att vi är på besök i djurens land, djuren är faktiskt räddare än vi.

Att hon blev bofast i Njutånger berodde faktiskt på en hemlös katt som hon började ge mat och sedan inte kunde överge, berättar hon.

Väl på plats frågade Folkpartiets ordförande i Hudiksvall, Gunnel Nordin, om hon inte kunde tänka sig att engagera sig. Att hon skulle hamna på valbar plats trodde hon inte.

- Det hade jag inte tänkt, men då får man väl ställa upp, säger Ann Berg med ett leende.

Mer läsning

Annons