Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

FP godtar ryskt uran i svenska kärnkraftverk

När Ryssland byggde gasledningen förbi Gotland ner till den europeiska kontinenten hade FP inga invändningar.

När EU nu beslutar om energipolitiska mål till 2030 röstar FP nej till mål för energieffektivisering och förnybar energi som skulle göra Europa mer självförsörjande. När svenska kärnkraftverk använder ryskt uran säger FP ja.

65 procent av den energi som används inom EU importeras. Det är uteslutande fossila bränslen och uran till kärnkraften. Det faktum att Ryssland är Europas största leverantör av energi gör förstås att de importerande länderna tvekar i att markera mot Putins övertramp av mänskliga rättigheter. 

Att minska energianvändningen och satsa på förnybar energi från skog, vind, sol och vatten minskar beroendet av importerad energi från Ryssland. Till hösten tas beslutet om EU fortsatt ska ha mål för energieffektivisering och förnybar energi till år 2030. EU-kommissionens egen konsekvensanalys visar att dessa mål skulle minska EU:s behov av importerad energi, men FP och alliansregeringen säger nej.

Folkpartiet godtar att alla de svenska kärnkraftverken använder ryskt uran. Regeringens eget energibolag Vattenfall provkör just nu uran från det ryska statliga bolaget Rosatom. Vattenfall säger att de hoppas på storskalig billig import av ryskt uran.

Klimat- och energipolitiken beslutas till stor del i EU. Vilka partier som representerar Sverige när Europas energipolitik beslutas spelar stor roll. Miljöpartiet vill ha 100 procent förnybar energi så vi slipper både uran och fossil energi. Valet den 25 maj påverkar vilken makt Ryssland ges.

Lise Nordin (MP)

riksdagsledamot och energitalesperson

Peter Eriksson (MP)

kandidat till EU-parlamentet

Olov Östlund (MP)

gruppledare i Söderhamn

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel