Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fotoutställning med många perspektiv: "Vi är människor under samma himmel"

Den som är intresserad av att se kommunen ur en mängd olika perspektiv kan nu passa på att besöka Ljusdals museum. I lördags hade fotoklubben vernissage.

På Ljusdalsbygdens Museum hänger nu en mängd bilder med en salig blandning av djur, campingplatser, tandproteser, forbönder, lanthandlare och mycket annat som motiv. Det sju medlemmar ur Ljusdals fotoklubb som under två månader framåt ställer ut sina fotografier.

Emma Jonsson är en av dessa. Hennes bilder kommer ur ett större projekt som hon påbörjade under en fotoutbildning. Hon kallar sin del av utställningen för "Kent" helt enkelt.

– Det började med att jag ville dokumentera folk som hade bott på Gärdeåsen länge, för att jag tycker det är ett fascinerande område.

Som utbildad undersköterska har hon jobbat mycket på Gärdeåsen och träffat många spännande människor hon kanske inte hade lärt känna annars.

– Då fastnade jag bland annat för Kent Torsell som jag har känt i flera år.

Vad Emma egentligen vill säga med sina bilder är hon inte helt på det klara med, utom att det handlar om människor.

– Det är väl just det där med att vi är människor under samma himmel med stora och små problem. Alla är lika fast ändå olika, oavsett var man bor. Temat var ju Ljusdal, så det passade in.

Lars och Kerstin Klint var två av många besökare som uppskattade bilderna under lördagens vernissage.

– Jo, det är fint. Det är en dokumentation av Ljusdal som kan få ett värde i framtiden. Har det gått tillräckligt lång tid så brukar bilder bli väldigt värdefulla, säger Lars Klint.

Bakom honom hänger stora bilder av tandproteser som Thomas Lindberg fotograferat. Lars Klint blir inspirerad och berättar att hans mormor på sin tid drog ut alla sina tänder och i stället använde sig av löständer.

– När det krånglade med tänderna var det så man gjorde, säger Lars Klint.

Kerstin Klint tyckte om Lars Hägglunds svartvita fotografier av Tälle Livs från 70-talet och lanthandeln i Letsbo från 1985. Dessa jämförs med nutida bilder på Tempo i Ramsjö.

– Det är roligt att se hur det såg ut då, säger hon.