Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fototävling lockade rekordmånga

Att fotografera ett givet tema under tidspress var en utmaning som lockade. Fotoklubbens tävling lockade i år rekorddeltagande då 19 fotografer ställde upp.

16 amatörfotografer var på plats klockan nio i lördags när fotomaran, som Ljusdals Fotoklubb arrangerade, drog igång. Varje tävlande fick i uppdrag att ta åtta bilder med olika teman som avslöjades när tävlingen började. Helmer Olsson, 13, var en av deltagarna och har varit med i fotoklubben i över två år. Han är även klubbens yngsta medlem.

– Jag tänker inte så mycket, jag bara tittar om det ser bra ut, säger han om den egna fotograferingstekniken.

Två andra amatörfotografer som tävlade var vännerna Riitta Pårs, 61, och Bertil af Burén, 64.

– Jag försöker ta lite spännande kort och få lite twist i det hela. Annars är jag en glad amatör som fotar barnbarn och blommor, säger Riitta.

Bertil var med på tiden då man hade film och är noga med vilka kort han sparar. Han använder en kompaktkamera av modellen Canon PowerShot S90.

– Jag har fastnat i det träsket lite – instamatic och sånt där, du vet. Jag var intresserad av foto när jag var liten, men jag fick inte bli fotograf för jag var för dålig på det, säger han.

Till fotoklubbens lokal dök efter en tid några eftersläntrare upp och plötsligt blev det 19 deltagare. Det kan jämföras med att tävlingen tidigare har haft 18 deltagare som mest.

– Nu blir det nytt rekord! utbrister Erik Olsson som har varit med i fotoklubbens styrelse sedan den återuppstod 1984, och var med och arrangerade årets tävling.

Inom varje tema gavs de fem bästa bilderna 1-5 poäng. Åtta vinnare utsågs inom respektive tema och ytterligare en vinnare med den sammanlagt högsta poängen för sina fotografier utsågs.

Så mycket som 160 bilder bedömdes under dagen av Juryn som i år bestod av Fredrik Gidlöf. Han har läst fotografi på Forsa folkhögskola och har tidigare erfarenheter av fotomaraton i Stockholm.

Tävlande med totalt högsta poängen blev Christian Johnsson (16 p), Riitta Pårs (15 p) och Lars Hägglund (11 p).