Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fotoklyschor och fiskeporr

Genom bisarra exempel och lömska vardagsstereotyper berättar Tomas Gunnarsson, Genusfotografen, om en unken bild av bilden.

Annons

Den kände genus- och fotobloggarens föreläsning lockar ett 50-tal åhörare till Söderhamns bibliotek.

– Jag är lite nyfiken. Det har ju med foto att göra och det är alltid roligt och lärorikt att höra hur någon annan tänker, säger Sture Claesson, fotointresserad söderhamnare.

Han får veta att Tomas Gunnarssons resa började med jobb på tidningar där en 19-åring med genusintresse aldrig kände sig hemma. För att komma vidare krävdes att han plockade ned sitt eget skapande och började om. Uppmuntrad av ett jämställdhetsföretag beslöt han sig för att hugga sig fram genom djungeln av könsstereotyper och klichébilder med passiva kvinnor och beslutsamma, starka män.

Publiken på biblioteket lyssnar, tar nya krafter inför varje vansinnigt exempel genom att sucka tungt inför ännu en man med armar i kors och en barfota kvinnlig stjärnkock som tvättar fötterna med diskslangen.

– Ser ni framför er en manlig kock som gör samma sak? Man tar gärna kvinnor ur sitt proffesionella sammanhang, säger Tomas Gunnarsson.

Han laddar med fler exempel från dagspressen, reklamvärlden och så den riktigt slemmiga fiskeporren för danska fritidsfiskare. Då hörs uppgivna fnissar mellan alla suckar.

Kvinnor/män. Passiva/aktiva. Men också exempel på förändring. Som ett resebolag med homosexuella par, eller leksakskatalogen som gjort plockepinn av stereotyperna.

Ett försäkringsbolag har också gjort en pudel, efter Genusfotografens bloggande. Det finns mycket att förändra och mer foto och fler utställningar väntar framöver.

– Jag fortsätter att angripa könsroller och kritisera. Och det jag gör nu: medvetandegöra.