Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fotografiska övningar

Tolv fotografer, tolv temperament och bildsyn. På Hälsinglands museum öppnar på lördagen en utställning med Forsa folkhögskolas fotoelever.

Det går inte att komma ifrån, men de bilder Surasuk Wanrach tagit av sin pappa i Thailand under hans sjukdomstid är definitivt starkast i denna utställning. Den kan läsas i annan artikel här intill. När jag besöker utställningen som är under uppbyggnad på fredagen, så imponeras jag av hans välkomponerade bilder.

Det finns förstås mycket annat att titta på. Bland de tolv utställarna är hälften från Hälsingland. Emma Jonsson, som arbetat som undersköterska på Gärdeåsen i Ljusdal, har fotograferat sina vänner därifrån, respektfulla porträtt av människor med olika erfarenheter och livsöden. Hon är en av få som konsekvent fotograferat analogt i svartvitt, med framkallning och kopiering i mörkrum.

Lena Wennilsjö, Hudiksvall, har fascinerats av ödegårdens förfall. Hon har också forskat lite om människorna som en gång bodde där, men bilderna visar ruinens skönhet mer än ett liv som levts.

Madeleine Andersson är intresserad av minnet och hur saker och ting förändrats. I fem par bilder visar hon personer och hus i Njutångers centrum. Mycket har försvunnit, butiken har blivit frisering, telegramexpeditionen överflödig och andra butiker är i dag bostäder. En dokumentation av ett döende samhälle kanske.

Rebecka Johansson, Alfta har kombinerat flera bilder till en i photoshop. Redan från början har hon bilden klar för sig och iscensätter ett kollage utifrån detta. Det blir både drömska och surrealistiska bilder att stanna en stund framför.

Emelie Nilsson från Järbo har skapat lekfyllda abstrakta bilder av skog och ljus som hon överfört på duk medan Ulrika von Sydow gör fotografier som ser ut som målningar genom att måla modellerna med färg. Det blir suggestivt. Therese Hansson, Färila, har gått ut i naturen och fotograferat kvinnor i vackra klänningar. Hon vill visa verkligheten för människor som inte var på samma plats som fotografen.

Färgstarka överraskningar bjuder Barthélémy Garcia från Göteborg och Pertuis på genom sina detaljbilder, sprickor och oväntade föremål som ger en annorlunda bild av butikernas kulisser.

Och så har vi Christoffer Almgrens porträttbilder, Zara Janssons stadsbilder från en riktigt låg marknivå, Emmilie Min Laus tolkning av relationen mellan häst och ryttare. Se där en brokig blandning. En del av eleverna lär gå vidare i fotokonsten medan andra kanske ser året som ett utvecklande hobbyprojekt.