Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fotbollsnörden Sören tillbaka där det började

Att vara utan fotboll är inget alternativ för Sören Ericson.
Nu är han tillbaka i moderklubben Ljusdal – i en nystartad ungdomsgrupp.
– Vissa spelar golf eller fiskar... men för mig är fotbollen det jag kan. Jag är väl lite av en fotbollsnörd, säger han.

Sören Ericson har en lång meritförteckning vad gäller ledarskap och att träna fotbollslag. Tränarkarriären började i Ljusdals IF på sent 1980-tal, och tog riktig skruv efter millennieskiftet. 2005 bytte han plötsligt sport och blev tränare i Ljusdals Bandyklubb. När det uppdraget var över fick han prova en högre nivå på fotbollen, först som tränare i Sundsvalls DFF, och sedan för GIF Sundsvall. Ett uppdrag som till slut blev för mycket.

– Vi gick upp i allsvenskan och det var så klart kul. Men det tog helt slut i kroppen, det blev svart och jag blev ganska rädd faktiskt, säger Sören Ericson, som hade lite för många tunga uppdrag i klubben, som nu spelar i Superettan.

Sören var inblandad som assisterande tränare i a-laget, med som ledare för U21-laget och dessutom hade han ett mentorskap åt den före detta elitspelaren Joel Cedergren, som påbörjat en ny karriär som tränare.

– Jag fick slut på energi, säger Sören Ericson, som i stället för att bryta helt med fotbollen gav sig på en uppgift som tränare för division 2-laget Hudiksvalls FF säsongen 2012.

– Det var inget fel på HuFF som förening, inte alls. Men jag skulle aldrig ha hoppat på det, jag var inte pigg, säger han.

Nu har Sören Ericson vilat upp sig ordentligt. Och han är tillbaka där det började – i Ljusdals IF. Tillsammans med Mikaela Persson, Lars Schröder och Chris Olsson har han bildat en ungdomsgrupp i föreningen, något som inte funnits på ett tag.

– Vi håller på att se över hela ungdomsverksamheten och ta fram en struktur och en arbetsmodell, säger Sören Ericson, som tillsammans med de andra i gruppen har sammanställt några viktiga frågeställningar.

– Vad vår ungdomsverksamhet ska ha för syfte, och hur vi ska bedriva träning i olika åldrar, berättar han.

Själv ser Sören Ericson fram emot att få vara på gräset tillsammans med ungdomarna – även om han inte kommer ta på sig något "eget" lag att ansvara för.

– Jag har väl sagt att jag ska ha en fri roll, och vara en resurs för ungdomsverksamheten. Jag ska vara ute på planen och utbilda både tränare och spelare, säger Sören Ericson, som under åren skaffat sig ovärderlig erfarenhet – och ett kontaktnät som skulle få många andra klubbar att bli avundsjuka.

– För mig har det aldrig handlat om att träna mina egna barn, utan jag har velat vara ledare så att säga på riktigt. Jag har varit ute och lärt mig massor, till exempel av Erik (Hamrén, förbundskaptenen som är från Ljusdal). Jag har varit på besök hos honom när han tränat både Örgryte och AIK, och även i Danmark och Norge. Träffar som har betytt oerhört mycket för mig, säger Sören Ericson.

Den högre nivån har han inte släppt helt heller. Sören Ericson är fortfarande aktiv i sitt mentorskap för Joel Cedergren i Sundsvall.

– Jag fungerar även lite som scout åt "Giffarna", senast var jag och tittade på Östersund, säger han.

– Det är fortfarande häftigt att få känna lite på hetluften.

Under helgen ska ungdomsgruppen i Ljusdals IF presentera sitt material för ungdomsledarna i föreningen.

– Det ska bli roligt att bidra med det jag kan. Men jag säger inte att jag kan något mer än någon annan, jag har inget facit, säger Sören Ericson, som trivs i sällskap med Mikaela Persson, Lars Schröder och Chris Olsson.

– De har gjort ett fantastiskt jobb, säger Sören Ericson.