Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vill ha en förklaring"

/

"Skräckmatchen" i Gothia cup gav ett långt eko – och satte djupa spår.
Nu går Bollnäs GIF vidare med fallet till Fotbollförbundet och cupledningen.
– Vi är mycket besvikna över hanteringen, säger Magnus Jonsson, ledare för P12-laget.

Annons

Det började ju som en dröm på onsdagen förra veckan.

Bollnäs förstalag i P12 tog sig till det åtråvärda A-slutspelet i Gothia cup.

Men där väntade dessvärre en mardröm i mötet med engelska (Liverpool) De La Salle College, och då i synnerhet med ett gäng råbarkade föräldrar.

Matchen utvecklades till ett skräckscenario med glåpord, hotfull stämning och föräldrar som sprang in på planen.

– Det var helt absurt alltihop, det var nog tur att vi lyckades hålla oss lugna i stormen, säger Magnus Jonsson, som agerade som stöd till lagets skakade tränare Per Svensson.

Artikeln om skräckmatchen på helahälsingland.se fick stor spridning i riksmedia, och nyheten fick fäste även i Liverpool.

Flera tidningar - som Liverpool Echo, Daily Mirror och Daily Mail – redovisade händelsen och flera med vinkeln att det var just Wayne Rooneys gamla skola i Croxteth, Merseyside, som skämde ut sig.

Detta revideras dock, åtminstone delvis, av skolans rektor Catherine Flaherty: "Det här var ett lag med ledare från De La Salle, men med elever från flera andra skolor i staden. Och de inblandade föräldrarna har inte elever på vår skola, som absolut inte stödjer ett sådant här beteende. Våra ledare var också djupt bedrövade efter matchen."

Besvikelsen var också stor i Bollnäs GIF när cupledning avslog en protest på grundval att "inget regelbrott hade begåtts".

Senare förklarade också Gerhard Sager, ordförande i den neutrala tävlingsjuryn, till Göteborgs-Posten; "Att publik uppträder hotfullt sker i många fotbollsmatcher. Det är inte ovanligt."

Gothia cup har fair play som kärnvärde. Och enligt Sager behöver det vidtas åtgärder mot publik på flera ungdomsmatcher.

Men samtidigt ansågs det i detta fall som en rimlig konsekvens med "telefonsamtal där vi markerat väldigt tydligt att så här får det inte gå till".

Det tycker inte Magnus Jonsson är tillräckligt.

– Det är obegripligt att de fick fortsätta spela efter det här. Jag säger inte att vi skulle borde ha gått vidare, men De La Salle borde inte ha fått göra det. Och deras motståndare i 16-delsfinalen borde ha fått wo. De borde se mer till helheten än fokusera på formella regelbrott, säger Magnus Jonsson.

Bollnäs går nu vidare med en skrivelse mejlad till både Svenska Fotbollsförbundet och BK Häckens cupledning.

– Vi vill helt enkelt ha en bättre förklaring till hanteringen efter matchen. Vi vill lyfta frågan i hopp om en annan och tuffare bedömning i framtiden, och kanske minska riskerna att det händer igen, säger Magnus Jonsson.

Som också har fått löfte av Gothia cups marketing direktor att frågan ska behandlas vid det möte där årets upplaga ska utvärderas.

Läs också:

Axman: Idyll som sprack när Gothia inte tog sitt ansvar

Bollnästränaren besviken: "De borde ha statuerat ett exempel"

Skräckscener och hot skakade Bollnäs 12-åringar i Gothia cup

Mer läsning

Annons