Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tagg: "David kan faktiskt dräpa Goliat"

Andreas Taggs krönika inför cupmötet mellan SFF och ÖFK.

Annons

Söderhamns FF hoppas kunna göra samma sak som hälsingerivalen Hudiksvalls FF har gjort de senaste åren – ta sig vidare till gruppspelet i Svenska cupen. En bedrift modell större av ett division 2-lag.

Men lottningen gick inte SFF:s väg. Inte alls faktiskt. Östersunds FK är ett topplag i superettan, på god väg till allsvenskan. Ett riktigt tufft motstånd som alla dagar i veckan ska besegra SFF utan något större besvär.

Hade jag varit tränare i SFF så hade jag önskat mig antingen ett något beskedligare motstånd, eller ett riktigt publiklag á la AIK, Hammarby, IFK Göteborg eller Malmö FF.

Östersund är väl inte ett lag som får söderhamnarna eller hälsingarna att vallfärda till Helsingehus Arena. Men ett tillräckligt tufft motstånd för att SFF måste svara för sin starkaste insats på väldigt, väldigt länge.

*****

Men det är bara att gilla läget för hemmalirarna. Jag tror inte att Benny Dahlin kommer att behöva skriva ett brandtal för att ingjuta mod och ladda upp spelarna inför cupfajten. För vi ska absolut inte döma ut SFF på förhand. 90 minuters fotboll (minst) ska spelas och större skrällar har vi upplevt genom åren.

Kunde Cambridge United i vintras spela 0–0 mot Manchester United och Bradford besegra Chelsea med 4–2 i FA-cupen, ja då ska väl Söderhamns FF kunna stå upp mot Östersund. SFF kan bara blicka några mil norrut, mot HuFF:s bedrifter. Även om Hudiksvall hade något beskedligare superettanmotstånd i det här skedet av cupen så var även det skrällar av hög dignitet.

Det är ju dessutom det som är charmen med de inhemska cuperna, att en David faktiskt kan dräpa en Goliat med jämna mellanrum. Och som Benny Dahlin, SFF-tränaren, var inne på efter cuplottningen så kan lag från lägre divisioner försvara sig på ett effektivt sätt. Lyckas SFF med det gäller det bara att man är effektiva när lägen framåt dyker upp. För de lär inte bli många.

*****

Frågan är också vad Östersund ställer för lag på benen. ÖFK matchades så sent som i måndags, då man spelade 0–0 borta mot Degerfors. På måndag fortsätter superettan, med hemmamatch mot Utsikten. Däremellan alltså, en cupmatch i Hälsingland mot ett mittenlag i division 2.

Med vilken inställning går ÖFK in till matchen mot SFF?

Passar tränare Graham Potter på att vila några spelare inför slutspurten av superettan, där ett allsvenskt kontrakt faktiskt står på spel?

Oavsett hur ÖFK tar sig an matchen går man in som skyhög favorit. Men Hälsinglands David ger sig nog inte utan att i alla fall dela ut några svingar mot den jämtländska Goliat.

>>> Se också: Vi TV-sänder Söderhamns FF–Östersunds FK

>>> Läs även: Elgh är nyckeln mellan stolparna

Mer läsning

Annons