Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SFF jagade bort Selånger-spöket

/
  • Simon Fägers 3–1 i slutet blev direkt avgörande att SFF tog sig vidare i Svenska Cupen.
  • Johan Edberg och Nermin Celjo gav SFF en 2–0-ledning i den första halvleken genom en varsin fullträff.
  • Simon Elgh i hemmamålet svarade för två matchavgörande räddningar i den andra halvleken. Här från Selångers målfarlige Fredrik Andersson.
  • Nermin Celjo var tillbaka i spel efter sin fotskada.

Söderhamns FF besegrade Selångers FK i svenska cupens kvalomgång.
Nu kan det vänta allsvenskt motstånd på Hällåsen i nästa runda.

Annons

Söderhamns FF har aldrig slagit Selångers FK. Men på onsdagen jagades spöket bort när laget tog revansch för de två tidigare förlusterna i division 2 under säsongen. Segern på Hällåsen betydde avancemang till huvudturneringen av Svenska Cupen. Men trots årets bästa halvlek och 3–1 så satt segern långt inne. Selångers sena reducering och forcering för 2–2 i slutet var nära att förstöra cupfesten.

– De hade några riktigt bra lägen, det var lite frustrerande eftersom det kändes som att vi hade matchen under kontroll i den första halvleken, och sedan tog de över mer och mer, säger målvakten Simon Elgh, som räddade laget med två vassa räddningar i slutet.

För den första halvleken var årets bästa av SFF. Redan efter 10 minuter hade Selångermålvakten Marcus Krutzen satts på prov vid tre tillfällen. Närmast kom Johan Edberg med ett farligt skott som strök stolpen.

Men den formstarke matchhjälten från segermatchen mot Östersund senast ville mer.

Efter 26 minuter bröt sig samme Edberg fram på vänsterkanten och slog distinkt och fullt rättvist – från snäv vinkel – in ledningsmålet.

Men det kanske största glädjeämnet inför matchen var att hemmalagets målkung Nermin Celjo var tillbaka i spel. Han behövde 29 minuter innan han ökade på hemmaledningen till 2–0, efter ett fint förarbete av Adam Jonsson.

– Adam fick till ett fint inspel så det var bara att sätta till foten, säger Celjo, som utgick i halvtid:

– Det kändes bra i foten, inga problem när jag blev varm, men jag fick en liten smäll innan paus så klev av för att inte riskera något. Annars har jag tränat hela veckan och det känns bra annars.

Nermin Celjo fick följa det dramatiska slutet från bänken, efter att Selångers Christoffer Brännström reducerade i den 82:a minuten:

– Det var otroligt nervöst, jag ville nästan vända tillbaka till omklädningsrummet. Men Simon (Elgh) gjorde ju några sjuka räddningar där på slutet, säger han.

Men, mitt i Selångerpressen när matchen tickade mot stopptid kom segermålet för SFF, när Simon Fäger fick en yta som han kunde komma loss i och slå in 3–1-målet på.

– Så otroligt skönt att få göra mål igen, det blir mest assist nuförtiden, säger Fäger som definitivt säkrade avancemanget och inte höll tillbaka känslorna efter slutsignalen:

– Ren eufori, speciellt efter den press de hade mot slutet.

Samtidigt hyllade han defensiven, där framför allt Adam Jonsson och Fredrik Stenberg stack ut.

– Vi spelar smart och enkelt och försvaret är riktigt bra i dag, säger han.

SFF-tränaren Benny Dahlin var tagen efter cupavancemanget, och gav sig själv både självkritik och beröm efter matchen.

– De tidigare förlusterna mot Selånger får jag nog ta på mig lite med facit i hand. Vi gick nog med lite för defensiv taktik med fembackslinje mot dem då, för att jag vet att de (Selånger) är bra på att ställa om och kontra. I dag kopplade vi bort säkerhetsbältet och vågade vi gå med vår offensiva uppställning, och det gjorde att vi skapade många chanser.

Hur känns det nu?

– Härligt, vi har högt uppsatta mål till hösten och det här blir såklart en extra krydda, säger Benny Dahlin.

Mer läsning

Annons